NederlandWereldwijd

Overlijden doorgeven aan de SVB voor AOW

Is een naaste die AOW krijgt overleden? Geef dit dan door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U hoeft een overlijden alleen door te geven als deze persoon buiten Nederland woonde. Doe dit binnen 6 weken.

Als deze persoon in Nederland woonde hoeft u niets te doen. De SVB krijgt hier vanzelf bericht van.

Betaling AOW stopt na overlijden

De AOW van de persoon die overleden is stopt op de dag na het overlijden. Dit geldt ook voor de inkomensondersteuning AOW en het vakantiegeld.

Overlijden doorgeven aan SVB

U kunt het overlijden van uw partner doorgeven via:

Was de overledene niet uw partner? Dan kunt u het overlijden ook telefonisch doorgeven aan de SVB.

Overlijdensuitkering

Is uw partner overleden? Dan krijgt u in sommige gevallen een overlijdensuitkering. De overlijdensuitkering is een eenmalig bedrag van 1 maand bruto AOW.

De partner die overblijft krijgt de overlijdensuitkering. Als er geen partner overblijft, dan krijgen de kinderen die jonger zijn dan 18 jaar of de persoon die in 1 huis woonde met de overledene tot de dag van overlijden de overlijdensuitkering.

Heeft u geen overlijdensuitkering ontvangen? Maar denkt u wel dat u deze kunt krijgen? Neem dan contact op met de SVB. Woont u in Turkije, Marokko, Suriname, Spanje of Zuid-Afrika? Neem dan contact op met het SVB-kantoor op de ambassade. Vraag de overlijdensuitkering binnen 1 jaar na het overlijden aan.

Ook regelen bij een overlijden

Bekijk wat u nog meer moet regelen bij een overlijden in het buitenland

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons