NederlandWereldwijd

Hoe wordt een reisadvies gemaakt?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt een reisadvies met veel aandacht. Zij doet dit samen met verschillende partijen. Dit gaat in stappen.

Er verandert iets in de veiligheids- of gezondheidssituatie

Wijzigt de veiligheids- of gezondheidssituatie in een land? Dan onderzoekt het ministerie van Buitenlandse Zaken of ze het reisadvies van dit land moet aanpassen. Als er iets aan de hand is in een land, dan start zij een onderzoek. Denk aan een natuurramp of onrust bij een grote demonstratie.

Stap 1: Informatie verzamelen

De Nederlandse ambassades en consulaten monitoren continu de situatie in het land en de regio waar zij werken. Door bijvoorbeeld naar mogelijk onveilige gebieden toe te gaan. Of door te spreken met de lokale overheid, inlichtingendiensten, verschillende bedrijven, andere EU ambassades, (Nederlandse) hulporganisaties en lokale pers. Als de situatie verbetert of verslechtert, dan delen zij deze informatie met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Stap 2: Informatie controleren

Alle informatie die is verzameld wordt met zorg gecontroleerd door het ministerie in Den Haag.

Stap 3: Het reisadvies aanpassen

Nadat het ministerie de informatie heeft gecontroleerd past zij het bestaande reisadvies aan op de website en in de Reisapp. Bij grote of belangrijke wijzigingen verstuurt het ministerie een e-mail via de Informatieservice of een notificatie via de Reisapp.

Ook nuttig: