Reisadviezen in coronatijd: wie, hoe, wat, waar en waarom?

Het coronavirus zorgt voor een onvoorspelbare situatie voor reizigers en mensen die in de toeristische sector werken. Reizen is een risico. Vandaag op reis kunnen, betekent niet dat de situatie morgen nog hetzelfde is. Een geel reisadvies kan snel oranje worden. Wat betekent de kleur van het reisadvies eigenlijk, en hoe wordt een reisadvies eigenlijk bepaald?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders, die naar het buitenland willen, goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming.

Tijdens de coronacrisis zijn de reisadviezen er niet meer alleen voor de veiligheid van de individuele reiziger. Ook de veiligheid van de samenleving als geheel speelt bij het opstellen van een advies een belangrijke rol. Reizigers kunnen het virus zonder dat ze het weten meenemen naar het buitenland of vanuit het buitenland mee terug nemen naar Nederland.

Als het aantal besmettingen met het coronavirus in een land te hoog wordt, kan daarom besloten worden om het reisadvies op oranje te zetten.  En als het aantal besmettingen in Nederland stijgt, kunnen andere landen inreisbeperkende maatregelen opleggen waardoor je soms niet zomaar het land in kunt.

Kaartje met letters en gekleurde rand

Wat betekenen de 4 kleuren?

Als u een reisadvies bekijkt, kunt u de algemene veiligheidssituatie in een oogopslag zien aan de kleur van de kaart. In de begeleidende tekst vindt u meer informatie voor de bijzondere risico’s die in een bepaald land gelden.

Voor alle landen gelden drie criteria op basis waarvan een geel reisadvies mogelijk is: het RIVM en de Europese Unie (voor landen buiten Europa) beoordelen de gezondheidssituatie als voldoende veilig. Toeristen zijn er welkom, en er zijn geen quarantainemaatregelen bij aankomst in dat land.

Wanneer in quarantaine?

U gaat 10 dagen in (thuis)quarantaine als u terugkomt uit een COVID-19-risicogebied: dat is een land of gebied met een oranje reisadvies vanwege een verhoogd besmettingsrisico. Of een land of gebied een COVID-19-risicogebied is, staat in het reisadvies.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een land een oranje reisadvies krijgt. Vanwege de veiligheidssituatie, of omdat een land quarantaineverplichtingen oplegt aan Nederlandse reizigers als zij in dat land aankomen. In beide gevallen kan er aanleiding zijn voor quarantaine, maar het is niet altijd nodig. Lees dus het altijd het hele reisadvies en ga niet alleen af op de kleurcode.

Zo verloopt het aanpassen van een reisadvies

Informatie

Alle 144 Nederlandse ambassades en consulaten wereldwijd monitoren continu de situatie in het land en de regio waar zij werken. De lokale informatie die ze verzamelen delen ze met het ministerie in Den Haag. Bijvoorbeeld over de politieke ontwikkelingen of over de veiligheidssituatie.

En nu is er veel aandacht voor de situatie rond corona. Ook via nationaal en internationaal nieuws en telefoontjes bij het 24/7 contactcenter komt informatie over belangrijke ontwikkelingen binnen. Het ministerie bestudeert al deze informatie en beoordeelt of het gevolgen heeft voor het reisadvies.

Gezondheidssituatie

In de coronacrisis is het RIVM een belangrijke bron voor de reisadviezen. Tot dusver was de veiligheidssituatie in een bepaald land of gebied de basis voor de reisadviezen van BZ. Nu speelt de gezondheidssituatie ook een hele belangrijke rol. Het RIVM adviseert soms om via het reisadvies reizen naar een land af te raden, of om een passage over terugkeer in Nederland op te nemen (een 10-daagse quarantaine).

Een belangrijke graadmeter voor het RIVM is het aantal besmettingen en de toename daarvan. Het testbeleid en de door een land genomen maatregelen spelen een rol bij het advies van het RIVM. En ook wordt bijgehouden hoeveel mensen er in Nederland positief getest zijn die in de twee weken daarvoor in het buitenland waren en daar dus besmet zijn geraakt. In sommige gevallen is informatie zo specifiek dat een reisadvies per regio kan worden aangepast.

Bekijk de video over hoe een advies van het RIVM tot stand komt

Wat is de rol van het RIVM bij reisadviezen?

Eén bron is geen bron

Voor het aanpassen van reisadviezen gaan we zorgvuldig te werk. We winnen informatie in bij onder anderen de lokale overheid, bedrijven, reisorganisaties, lokale betrouwbare pers en Nederlandse (hulp)organisaties die in een land werken. Ook vindt vaak overleg plaats met andere landen van de Europese Unie. Toch kan het soms voorkomen dat twee landen een verschillend reisadvies geven. Ieder land maakt uiteindelijk zelf een afweging op basis van alle beschikbare informatie.

Website en app

U vindt de reisadviezen voor alle landen op nederlandwereldwijd.nl en in de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Als u in de app een bepaald land favoriet maakt, krijgt u een melding van iedere aanpassing.