Nederland Wereldwijd

Wanneer moet ik mijn studieschuld bij DUO terugbetalen vanuit het buitenland?

U hoeft uw studieschuld niet direct af te lossen na uw studie, maar het mag wel. Als uw studiefinanciering stopt, dan begint op 1 januari daarna de aanloopfase. Ook in deze periode hoeft u nog niet terug te betalen. Deze periode duurt 2 jaar. Daarna moet u verplicht uw studieschuld terugbetalen.

Let op: Het kabinet heeft plannen om de basisbeurs weer in te voeren in het hoger onderwijs. En er zijn meer plannen, ook voor studenten in het mbo. De plannen zijn nog niet definitief, want de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Dat gebeurt waarschijnlijk in juni 2023. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Fases studieschuld aflossen

Eerder of extra aflossen studieschuld

U mag uw studieschuld al terugbetalen voordat dit verplicht is. U begint dan eerder met aflossen. Tijdens de aflosfase mag u altijd een extra betaling doen.

Mogelijke voordelen van eerder terugbetalen en extra terugbetalen zijn:

  • U betaalt een lager rentebedrag.
  • U betaalt een lager maandbedrag in de aflosfase.
  • U bent eerder klaar met aflossen.

Lees hoe u uw studieschuld kunt terugbetalen buiten Nederland

Volledig aflossen studieschuld

U mag uw volledige studieschuld ook in 1 keer aflossen. U betaalt hier geen boete voor. Wel moet u de hoogte van uw totale studieschuld weten. Betaalt u al verplicht terug of gaat u dit volgend jaar doen? Lees hoe u de hoogte van uw studieschuld kunt zien.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons