NederlandWereldwijd

Hoe geef ik het overlijden door van iemand die in de RNI staat ingeschreven?

Is een naaste overleden die staat ingeschreven in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI)? Neem dan contact op met de Nederlandse overheidsorganisaties waarmee de overledene te maken had. Weet u niet met welke overheidsorganisaties de overledene te maken had? Dan kunt u contact opnemen met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Overlijden melden buiten Nederland

Had de overledene te maken met een of meerdere overheidsorganisaties? Bijvoorbeeld met de Sociale Verzekeringsbank (SVB), omdat de overledene AOW ontving? Of met de Belastingdienst, DUO, CAK of UWV? Meld het overlijden bij deze organisatie(s). Hiervoor heeft u meestal een overlijdensakte nodig. De organisatie geeft het overlijden daarna door aan de RNI.

Waar moet ik melden dat iemand buiten Nederland is overleden?

Contact opnemen met de RvIG

Weet u niet met welke overheidsorganisaties de overledene contact had? De RvIG kan dit voor u controleren en adviseren over wat u kunt doen. U heeft hiervoor een overlijdensakte nodig. De RvIG of de organisatie met wie de overledene te maken had, geeft het overlijden door aan de RNI.

Geen overlijdensakte?

Voor het melden van een overlijden heeft u meestal een overlijdensakte nodig. Heeft u die niet? Vraag dan een overlijdensakte aan bij de lokale gemeente in het land waar uw naaste is overleden. Mogelijk kan de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land u daarbij helpen.

Ook regelen bij een overlijden

Bekijk wat u nog meer moet regelen bij een overlijden in het buitenland