NederlandWereldwijd

Hoeveel kindgebonden budget kan ik krijgen buiten Nederland?

Hoeveel kindgebonden budget u kunt krijgen als u buiten Nederland woont, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld in welk land uw kind woont en wat uw inkomen is.

Wat heeft invloed op de hoogte van uw kindgebonden budget?

 • uw inkomen
 • het inkomen van uw toeslagpartner
 • in welk land uw kind woont (woonlandfactor)
 • of u ook gezinsbijslag uit het buitenland ontvangt
 • hoeveel kinderen u heeft
 • hoe oud uw kinderen zijn
 • of u alleenstaande ouder bent

Meer uitleg

Woont uw kind buiten Nederland? Daar zijn de gemiddelde kosten voor levensonderhoud soms hoger of lager dan in Nederland. De verhouding tussen de kosten in beide landen is de woonlandfactor.

Bekijk per land de woonlandfactor (het CAK)

Zijn de kosten voor levensonderhoud lager dan in Nederland? Dan krijgt u minder kindgebonden budget dan wanneer uw kind in Nederland zou wonen. Is het levensonderhoud in uw woonland duurder, dan krijgt u meer kindgebonden budget dan in Nederland.

De woonlandfactor geldt niet in de EU, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland. Maar vaak wel daarbuiten.

Wordt uw kinderbijslag berekend met de woonlandfactor? Deze telt dan ook voor de berekening van uw kindgebonden budget.

Gezinsbijslag bestaat uit:

 • Kinderbijslag
 • Kindgebonden budget
 • Kinderopvangtoeslag
 • Buitenlandse uitkeringen die lijken op deze Nederlandse uitkeringen

Krijgt u of uw partner ook gezinsbijslag uit een ander land dan Nederland? Dan krijgt u niet 2 keer de maximale toeslag. Landen hebben hierover met elkaar afspraken gemaakt.

Is de gezinsbijslag in het buitenland lager dan in Nederland? Dan vult Nederland deze aan. Bij elkaar opgeteld krijgt u meestal een bedrag dat net zo hoog is als de Nederlandse gezinsbijslag.

De SVB is de organisatie die dit onderzoekt, regelt en uitbetaalt. Daarvoor doen zij een onderzoek, samen met de betalende instantie van uw woonland. Dat is maatwerk. Pas als de SVB het onderzoek heeft afgerond, kunnen zij u zeggen hoeveel geld u precies gaat krijgen. Zij sturen u dan een brief met het definitieve bedrag dat u gaat ontvangen.

Woont u samen? Dan heeft u mogelijk een toeslagpartner. Controleer of u een toeslagpartner heeft bij de Belastingdienst. De Belastingdienst telt de inkomens van toeslagpartners bij elkaar op om de hoogte van toeslagen te berekenen.

Proefberekening

Om een idee te krijgen van de hoogte van uw kindgebonden budget, kunt u een proefberekening maken bij de Belastingdienst. Krijgt u ook gezinsbijslag uit het buitenland? Of woont u buiten de EU? Dan geeft de proefberekening alleen een schatting.

Wijzigingen doorgeven

Verandert uw situatie, bijvoorbeeld uw inkomen? U heeft dan mogelijk recht op minder of meer kindgebonden budget. Geef wijzigingen daarom zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Zo voorkomt u dat u later kindgebonden budget moet terugbetalen waar u geen recht op had.

Welke wijzigingen moet ik doorgeven?

Verhuist u binnenkort naar het buitenland?

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig