Gedwongen te trouwen of achtergelaten in het buitenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt Nederlandse slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating die terug willen keren naar Nederland. Medewerkers op de Nederlandse ambassades houden nauw contact met de vaak minderjarige slachtoffers, geven advies over wat te doen en regelen zaken in het buitenland.

Huwelijksdwang

In het buitenland

Word je in het buitenland gedwongen met iemand te trouwen? Of ben je achtergelaten in het buitenland en zijn je paspoort en geld afgenomen? Neem contact op met de Nederlandse ambassade via het nummer +31 247 247 247. Doe dat op een moment dat je veilig bent en kan praten.

Je kunt ook om hulp vragen via WhatsApp. Stuur direct een WhatsApp-bericht. Of voeg ons mobiele nummer +316 8238 7796 toe aan de contactlijst van je smartphone en stuur ons dan een bericht. We proberen je vraag binnen 30 minuten te beantwoorden. Let op: je kunt ons niet bellen of sms’en op dit nummer.

Voordat je naar het buitenland gaat

Vermoed je dat je tijdens de aankomende vakantie of het bezoek aan familie moet trouwen, dat je je moet verloven tegen je wil of dat je niet mee terug mag naar Nederland met je familie?

  • Verzamel je persoonlijke gegevens voor vertrek uit Nederland (denk aan: recente pasfoto, kopie paspoort, adresgegevens, BSN-nummer). En schrijf je verhaal op. Je kunt deze gegevens voor je vertrekt opsturen/mailen naar iemand die je vertrouwt.
  • Schakel eventueel iemand in die je vertrouwt (een leraar of vrienden bijvoorbeeld) of vraag advies bij Voor een Veilig Thuis (0800-2000).