NederlandWereldwijd

Geboorte aangeven en kind erkennen in Oostenrijk

Wordt uw kind in Oostenrijk geboren? Dan moet u de geboorte aangeven in Oostenrijk. Als u in Nederland woont, dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven. Een kind erkennen kan in Oostenrijk of in Nederland.

Geboorte aangeven

U moet de geboorte van uw kind altijd in het geboorteland aangeven. Hoe u de geboorteaangifte doet, verschilt per land. Woont u in Nederland en wordt uw kind buiten Nederland geboren? Dan moet u de geboorte ook aangeven in Nederland.

Andere bijzonderheden

Krijgt het kind zowel de Nederlandse als Oostenrijkse nationaliteit door geboorte of erkenning? In dit geval is dubbele nationaliteit toegestaan. U kunt een eerste Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen voor uw kind bij de Nederlandse ambassade in Wenen.

Let op: Vanaf 1 januari 2024 kan uw kind zowel uw achternaam als die van uw partner krijgen. Ook als uw kind in het buitenland wordt geboren. Wilt u uw kind een gecombineerde achternaam geven, maar kan dit niet in het land waar u woont? Ga dan naar een gemeente in Nederland om de naamskeuze vast te leggen. U kunt ook iemand machtigen om dit voor u te doen. Lees meer op de pagina Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen? op Rijksoverheid.nl.

Kind erkennen

U kunt uw kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Hiermee verklaart u dat u de ouder van het kind bent. 

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.