NederlandWereldwijd

Geboorte aangeven en kind erkennen in Duitsland

Wordt uw kind in Duitsland geboren? Dan moet u de geboorte aangeven in Duitsland. Als u in Nederland woont, dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven. Een kind erkennen kan in Duitsland of in Nederland.

Geboorte aangeven

U moet de geboorte van uw kind altijd in het geboorteland aangeven. Hoe u de geboorteaangifte doet, verschilt per land. Woont u in Nederland en wordt uw kind buiten Nederland geboren? Dan moet u de geboorte ook aangeven in Nederland.

  • Wordt uw kind in Duitsland geboren in een ziekenhuis? Dan geeft het ziekenhuis de geboorte door aan de lokale burgerlijke stand.
  • Wordt uw kind thuis geboren in Duitsland? Dan doet u zelf geboorteaangifte bij de burgerlijke stand in de geboorteplaats. Het is niet mogelijk om geboorteaangifte te doen bij de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Woont u buiten Nederland? Dan kunt u de geboorteakte uit Duitsland laten omzetten naar een Nederlandse akte. U doet dit bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Dit is niet verplicht, maar het kan handig zijn als u in de toekomst een uittreksel van deze akte nodig heeft. Het omzetten van de akte zorgt er niet voor dat uw kind wordt ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI).

Woont u in Nederland? Dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven. U doet dat door de buitenlandse geboorteakte in uw woongemeente te registreren. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst. Uw gemeente verwerkt de persoonlijke gegevens van u en uw kind dan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Let op: Vanaf 1 januari 2024 kan uw kind zowel uw achternaam als die van uw partner krijgen. Ook als uw kind in het buitenland wordt geboren. Wilt u uw kind een gecombineerde achternaam geven, maar kan dit niet in het land waar u woont? Ga dan naar een gemeente in Nederland om de naamskeuze vast te leggen. U kunt ook iemand machtigen om dit voor u te doen. Lees meer op de pagina Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen? op Rijksoverheid.nl.

Kind erkennen

U kunt uw kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Hiermee verklaart u dat u de ouder van het kind bent.

U kunt uw in Duitsland geboren kind laten erkennen bij de lokale autoriteiten van Duitsland. Door erkenning krijgt u niet automatisch het ouderlijk gezag over uw kind. Dat moet u in een zogenaamde ‘Sorgerechtserklärung’ of ‘Sorgeerklärung’ laten opnemen. Dit kan bij een notaris of het Jugendamt.

Woont u buiten Nederland en heeft u de Nederlandse nationaliteit? Of woont u in Nederland? Dan kunt u uw in Duitsland geboren kind altijd in Nederland erkennen. U doet dit bij de gemeente of een notaris. U kunt ook iemand machtigen om dit in Nederland voor u te doen. Dit doet u met een schriftelijke volmacht. Een notaris moet deze volmacht opmaken. U kunt uw kind niet erkennen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal. 

Door het erkennen van uw kind in Nederland krijgt u niet automatisch het ouderlijk gezag over uw kind.

Erkent u een kind in Nederland? Dan is die erkenning ook rechtsgeldig in Duitsland. Wel moet u de erkenning in Duitsland registreren. Dit doet u bij het Standesamt in de woonplaats van uw kind.

Op Rijksoverheid.nl leest u meer informatie over het erkennen van een kind in Nederland.

Let op: Wilt u iets regelen voor uw kind? Dan heeft u misschien de geboorteakte nodig of een bewijs van erkenning.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.