NederlandWereldwijd

Voorlopige aanslag buiten Nederland

Woont u in het buitenland en moet u in Nederland belasting betalen of krijgt u belasting terug? Dan kunt u mogelijk een voorlopige aanslag krijgen. U betaalt dan iedere maand een bedrag of u krijgt iedere maand een bedrag terug.

Wat is een voorlopige aanslag?

Met een voorlopige aanslag kunt u alvast maandelijks belasting in delen terugkrijgen of in delen betalen. U hoeft dan niet te wachten op de aanslag die u krijgt na het doen van uw aangifte. Een voorlopige aanslag moet u zelf aanvragen. Dit doet u via een formulier.

Formulier voorlopige aanslag versturen

U kunt het formulier voor de voorlopige aanslag alleen op papier invullen. Vul het formulier altijd volledig in. Stuur het daarna per post terug naar de Belastingdienst. Binnen 8 weken na ontvangst van het formulier stuurt de Belastingdienst u een (nieuwe) voorlopige aanslag. Wanneer u deze precies ontvangt hangt ook af van de postbezorging in uw woonland. Betaal niet voordat u de (nieuwe) voorlopige aanslag heeft gekregen.

Voorlopige aanslag aanvragen hoeft 1 keer

U hoeft maar 1 keer een voorlopige aanslag aan te vragen. Daarna ontvangt u elk jaar in december een brief van de Belastingdienst. Hierin staat welk bedrag u volgend jaar via uw voorlopige aanslag ontvangt of moet betalen. In de brief staan ook de gegevens waarop dit bedrag is gebaseerd. Controleer deze gegevens en geef wijzigingen door als dat nodig is.

Let op: Geef een wijziging in uw situatie altijd door. De Belastingdienst bepaalt een voorlopige aanslag op basis van informatie uit voorgaande jaren. Als uw inkomen bijvoorbeeld is gewijzigd en u geeft dit niet door, is uw voorlopige aanslag te hoog of te laag. U moet dan na afloop van het jaar bijbetalen (met rente) of u krijgt geld terug.

Tot wanneer kan ik een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen?

Wilt u weten tot wanneer u een voorlopige aanslag kunt aanvragen of wijzigen? Dat ligt eraan of u aangifte inkomstenbelasting moet doen over het jaar waarover u de voorlopige aanslag wilt aanvragen of wijzigen.

Voorlopige aanslag betalen

U ontvangt een acceptgiro waarmee u uw voorlopige aanslag kunt betalen. Gebruikt u deze niet? Vermeld dan het betalingskenmerk bij uw overschrijving. Dit kenmerk staat op de acceptgiro.

Verhuist u binnenkort naar het buitenland?

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons