NederlandWereldwijd

Gedwongen te trouwen of achtergelaten in het buitenland

Bent u achtergelaten in het buitenland of wordt u gedwongen om te trouwen in het buitenland? Of bent u bang dat dit gebeurt? Wat u kunt doen, hangt af van waar u bent.

Let op: Heeft u direct hulp nodig? Bel het contactcenter van NederlandWereldwijd: +31 247 247 247. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Of stuur ons een WhatsApp-bericht: +31 6 82 38 77 96.

Wat is achterlating?

Stel, u gaat voor een vakantie of familiebezoek naar het buitenland en u mag ineens niet meer terug naar Nederland. Of u wordt in Nederland op het vliegtuig gezet en moet alle contacten in Nederland verbreken. Uw ouders, uw familie of uw echtgenoot vinden het beter dat u in het buitenland blijft, onder toezicht van de familie of op een strenge kostschool. U wordt onder druk gezet om mee te werken. Uw paspoort, verblijfsvergunning, telefoon en bankpas worden afgenomen. Als u zelf niet meer terug kunt keren naar Nederland heet dat achterlating.

Wat is huwelijksdwang?

Niet iedereen is vrij om zijn of haar partner te kiezen. Soms zoeken ouders of familie iemand uit en dwingen u met die persoon te trouwen. Soms gebeurt dat alleen met woorden. Soms gebeurt dat ook met dreigementen, chantage of geweld. Heeft u het gevoel dat u móet trouwen of dat u niet zelf mag kiezen? Dan is er sprake van huwelijksdwang.

Wat kunt u doen?

Wat u kunt doen hangt af van waar u bent. 

Bent u bang dat u wordt gedwongen te trouwen of achtergelaten wordt in het buitenland? Vraag (anoniem) hulp en probeer in Nederland te blijven.

  • Bel bij direct gevaar het alarmnummer 112.
  • Veilig Thuis zorgt ervoor dat u de juiste hulp krijgt.

Lukt het niet om in Nederland te blijven? Probeer dan vóór uw vertrek de volgende stappen te nemen om naar Nederland terug te kunnen keren:

  • Verzamel uw persoonlijke gegevens voor uw vertrek (zoals een recente pasfoto, kopie paspoort, adresgegevens, BSN).
  • Schrijf uw verhaal op. U kunt uw verhaal voor uw vertrek mailen naar iemand die u vertrouwt.
  • Schakel eventueel iemand in die u vertrouwt (bijvoorbeeld uw huisarts, een leraar of vriend) of vraag advies bij het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) en/of Veilig Thuis.
  • Download de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de douane. Hierin staan de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades. De contactgegevens zijn ook offline beschikbaar.

Wordt u buiten Nederland gedwongen om met iemand te trouwen? Of bent u achtergelaten in het buitenland? 

  • Probeer rustig te blijven en laat niet merken dat u hulp zoekt. Dit kan u mogelijk in gevaar brengen.
  • Neem contact op met de Nederlandse ambassade. Doe dit op een moment dat u veilig bent en kan praten zonder dat iemand meeluistert of meeleest.

Zo vraagt u de Nederlandse ambassade om hulp:

  • Telefonisch: neem telefonisch contact op met het contactcenter van NederlandWereldwijd: +31 247 247 247. 24 uur per dag, 7 dagen per week.
  • WhatsApp: stuur een WhatsApp-bericht naar +31 6 82 38 77 96. Voeg het mobiele nummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken toe aan de contactlijst van uw smartphone. Stuur ons daarna een bericht. We proberen uw vraag binnen 30 minuten te beantwoorden. Let op: u kunt ons niet bellen of sms’en op dit nummer.
  • Contactformulier: u kunt uw vraag aan NederlandWereldwijd stellen via ons contactformulier. Houd er rekening mee dat het 2 weken kan duren voordat u een reactie krijgt. Wilt u sneller antwoord? Kies dan voor een van de andere contactmogelijkheden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) helpen Nederlandse slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating die in het buitenland zijn en terug willen keren naar Nederland. De ambassade kan slachtoffers ondersteunen door bijvoorbeeld te helpen zoeken naar tijdelijk veilig onderdak of bij het uitgeven van reisdocumenten.

Hulp voor iemand anders

Kent u iemand die wordt achtergelaten in het buitenland? Neem dan contact op met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). Dit kan telefonisch via 070 345 4319 of via e-mail: LKHA@veiligthuishaaglanden.nl. U kunt ook voor (anoniem) advies contact opnemen met het LKHA.