Nederland Wereldwijd

Rioolheffing betalen

U betaalt rioolheffing via de gemeentelijke belastingen voor uw afval- en regenwater dat in het riool terechtkomt. Hiermee betaalt de gemeente het onderhoud en vervanging van het riool. Sommige gemeenten noemen de rioolheffing ook wel rioolbelasting. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Rioolheffing

Voor het verwerken van hemel- en grondwater en het onderhoud van het riool betaalt u belasting. U krijgt hiervoor een aanslag als u in de gemeente woont of er een bedrijf heeft.  Ook als uw pand niet direct op het riool is aangesloten. Dit heet rioolheffing.

U ontvangt meestal eind februari een aanslag via mijn.overheid.nl of via de post. U kunt uw aanslag ook online bekijken in de Digitale Belastingbalie.

Huurders

Verhuist u naar een andere gemeente, dan betaalt u rioolheffing aan de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht tot en met de maand waarin u verhuist. U krijgt het teveel betaalde geld terug.

Eigenaren

Als u op 1 januari van het belastingjaar eigenaar bent van een woning of (bedrijfs)pand, dan betaalt u rioolheffing voor dat hele jaar. Ook als u uw pand heeft verkocht. De situatie per 1 januari geldt dus voor het hele jaar. U kunt de rioolheffing (deels) verrekenen met de koper. Deze verrekening moet plaatsvinden bij de notaris tijdens de eigendomsoverdracht. Dit regelt u zelf.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Laatst gecontroleerd op 20 september 2022