Single Digital Gateway

Onroerendezaakbelasting (OZB) betalen voor woning

Heeft u een (vakantie)huis of appartement in Nederland? Dan betaalt u jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB). Uw gemeente bepaalt het tarief. Huurders betalen geen OZB.

De OZB is een percentage van de WOZ-waarde van uw (vakantie)woning. De gemeente stelt de hoogte van de OZB zelf jaarlijks vast. Daarom verschilt het per gemeente.

Kunt u de OZB niet betalen? Vraag dan uw gemeente om kwijtschelding. U hoeft dan de belasting niet te betalen. Of u betaalt een deel van de belasting. De gemeente bepaalt of u voor kwijtschelding in aanmerking komt.

OZB betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Onroerendezaakbelastingen

U betaalt een eigenarengedeelte onroerendezaakbelastingen als u eigenaar bent van een woning, bedrijfspand of grond. U betaalt een gebruikersgedeelte als u gebruiker bent van een bedrijfspand.

Woning of bedrijfspand in aanbouw
Laat u een woning of bedrijfspand bouwen? Dan betaalt u hierover ook onroerendezaakbelastingen. Het maakt daarbij niet uit of u dat jaar al onroerendezaakbelastingen betaalt voor een ander adres.

Verhuizing
De Regionale Belastingsamenwerking gaat uit van de situatie op 1 januari van het betreffende jaar. Als u 2 januari verhuist, moet u toch de belasting voor het hele jaar betalen.

Bepaling tarieven
De gemeenteraad bepaalt de tarieven voor de onroerendezaakbelastingen. Het tarief wordt gekoppeld aan de waarde van uw woning of pand. Daarmee wordt de jaarlijkse onroerendezaakbelastingen voor u bepaald. De tarieven variëren per gemeente. Het is dus goed mogelijk dat bekenden in een andere gemeente meer of minder belasting betalen, terwijl hun pand net zoveel waard is als uw pand. Jaarlijks krijgt u een aanslag van de Regionale Belastingsamenwerking met daarin de door u te betalen onroerendezaakbelastingen. Hierin staat de vastgestelde waarde van uw pand vermeld.

Digitaal regelen
Kijk voor meer informatie op uw persoonlijke belastingpagina. Open uw persoonlijke belastingpagina met uw DigiD _(_voor bedrijven met behulp van uw aanslagnummer en het totaal bedrag van de aanslag).

Schriftelijk regelen
U ontvangt uw beschikkings- en aanslagbiljet van ons. Maakt u gebruik van de Berichtenbox op www.mijnoverheid.nl? Dan ontvangt u het beschikkings- en aanslagbiljet in uw Berichtenbox. Dan kunt u snel en veilig betalen via het betaalverzoek (iDeal).

Aan de balie regelen
U kunt bij Publiekszaken een kopie van uw beschikkings- en aanslagbiljet ophalen.

De onroerendezaakbelastingen is berekend als een percentage van de waarde van de onroerende zaak (WOZ). 

  • OZB Eigendom woning: 0,1285%
  • OZB Eigendom Niet woning: 0,3047%
  • OZB Gebruik Niet woning: 0,2392%

U kunt binnen 6 weken na de dagtekening van de aanslag bezwaar maken. Wilt u een online bezwaarschrift indienen? U kunt direct inloggen op uw persoonlijke bezwaarformulier. Daar staat een invulformulier dat specifiek op uw aanslag van toepassing is. Zo weet u zeker dat u het bezwaar volledig en juist invult. U kunt ook schriftelijk bezwaar maken. U  stuurt het bezwaarschrift naar de heffingsambtenaar. Deze werkt bij de Regionale Belastingsamenwerking.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Olst-Wijhe

Bezoekadressen

Raadhuisplein 1

8131BN Wijhe

Openingstijden
Maandag
09.00-12.00
Dinsdag
09.00-12.00
Woensdag
09.00-12.00
Donderdag
09.00-12.00
Vrijdag
09.00-12.00
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Alleen te bezoeken op afspraak.

Jan Schamhartstraat 5b

8121CM Olst

Openingstijden
Maandag
13.30-16.30
Dinsdag
13.30-16.30
Woensdag
13.30-20.00
Donderdag
Gesloten
Vrijdag
13.30-16.30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Alleen te bezoeken op afspraak.

Laatst gecontroleerd op 22 september 2022