Single Digital Gateway

Vrijstelling van leerplicht aanvragen in Nederland

Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Soms kan uw kind vrijstelling krijgen van de leerplicht. Uw kind hoeft dan niet naar school. Waar u de vrijstelling aanvraagt, is afhankelijk van de situatie.

Vrijstelling

Bij vrijstelling van de leerplicht hoeft uw kind niet naar school. Er zijn 3 soorten vrijstelling mogelijk:

Kan uw kind van 5 jaar oud nog geen volledige schoolweek aan? Dan mag uw kind 5 uur minder naar school. Dit vraagt u aan bij de directeur van de school. Heeft uw kind behoefte aan meer rust? Dan mag u nog 5 extra uren vrijstelling aanvragen. Ook dat doet u bij de directeur van de basisschool. 

In enkele gevallen kunt u voor uw kind vrijstelling voor een (deel van het) schooljaar aanvragen. Dat doet u dan bij de gemeente. U moet dat voor ieder schooljaar opnieuw doen voor 1 juli. Dit zijn enkele situaties waarin u vrijstelling kunt aanvragen:

  • Uw kind is ernstig ziek. Of uw kind heeft psychische klachten zoals autisme of depressie. Voor vrijstelling heeft u een verklaring van een arts, psycholoog of pedagoog nodig. De eigen arts van uw kind mag deze verklaring niet maken.
  • De school in uw buurt heeft niet uw geloof. U kunt in dit geval vrijstelling aanvragen ‘vanwege richtingsbedenking.’ Voor deze vrijstelling moet u een verklaring afleggen bij uw gemeente. Uw gemeente heeft hiervoor een speciaal formulier.
  • Uw kind staat in Nederland ingeschreven, maar gaat in het buitenland naar school.
  • U heeft een rondreizend beroep, bijvoorbeeld als circusartiest. Uw kind kan dan voor een deel van het jaar vrijstelling krijgen voor inschrijving op een school.

Er zijn momenten waarin uw kind om een goede reden niet naar school hoeft. Dit heet ‘geoorloofd schoolverzuim’. Voorbeelden van ‘geoorloofd schoolverzuim’ zijn:  

  • Uw kind is ziek. Meld dit binnen 2 dagen bij de directeur van uw school.
  • Moet uw kind naar een huwelijk of begrafenis? Dan moet de directeur van de school vooraf toestemming geven.
  • Wilt u dat uw kind vrij is op een (religieuze) feestdag zoals het Suikerfeest of het Joods Paasfeest? Vertel dit dan vooraf aan de directeur van de school. Vraag hiervoor vrijstelling aan bij de directeur van de school.

Uw kind krijgt alleen vrij om op vakantie te gaan als:

  • dit niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie is;
  • u door uw werk tijdens het schooljaar in geen enkele schoolvakantie op vakantie kunt.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Vrijstelling van leerplicht aanvragen in Nederland

Kinderen hebben recht op onderwijs. Op school krijgen ze de kennis en de hulpmiddelen om zich te ontwikkelen naar (meer) zelfstandigheid. Daarom moeten alle kinderen tussen 5 en 16 jaar naar school. Dit heet leerplicht.

Met een diploma staan jongeren veel sterker

Een diploma hebben is belangrijk bij het vinden en het blijven houden van werk. En om mee te doen met de samenleving. Daarom bestaat er voor jongeren tot en met 18 jaar de kwalificatieplicht. Dat betekent dat zij een diploma moeten halen op niveau mbo-2, mbo-3, mbo-4, havo of vwo.

De leerplichtambtenaar zoekt naar een passende oplossing

Gaat uw kind niet naar school? Dan heeft uw kind minder kansen om zich te ontwikkelen. Dat willen we niet. Daarom gaat de leerplichtambtenaar met u in gesprek. Samen met u kijkt de leerplichtambtenaar waarom uw kind niet naar school gaat. Ook maakt de leerplichtambtenaar afspraken met u, zodat uw kind weer naar school gaat.

Er kan iets spelen waardoor uw kind spijbelt. Uw kind heeft bijvoorbeeld faalangst of uw kind wordt gepest. Soms spelen er problemen thuis. Samen met u en uw kind kijkt de leerplichtambtenaar of er extra ondersteuning nodig is.

Het is niet mogelijk om buiten schoolvakanties op vakantie te gaan

De schoolvakanties zijn er om even uit te rusten. Gaat u buiten de schoolvakanties weg, dan is uw kind zonder goede reden afwezig. Dit heet luxe verzuim. U kunt dan een boete krijgen.

Samenwerken om verzuim en schooluitval te voorkomen

Wij werken in de regio Zwolle samen met gemeenten, scholen en bedrijven om jongeren zo goed mogelijk te begeleiden naar school om een diploma op minimaal mbo-2 te halen. Of naar een passende plek waar een jongere zich verder kan ontwikkelen. Of naar een passende baan. Centraal staan de talenten van de jongere. Kijk voor meer informatie op Lerenwerktwel.nl.

Contact opnemen met de leerplichtambtenaar

Dit kan op de volgende manieren:

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Heerde