Nederland Wereldwijd

Huwelijk melden in Nederland

Wilt u gaan trouwen? Dan moet u dit eerst melden bij de gemeente. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw geplande huwelijk.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Trouwen en partnerschap registreren

Wanneer u wilt trouwen of uw partnerschap in West Betuwe wilt laten registreren, meldt u dat online via de knop 'Melden Trouwen of Geregistreerd partnerschap' aan ons. Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. Trouwt u in een andere gemeente? Dan regelt u dat in de gemeente waar u gaat trouwen.

Gaat u trouwen op een locatie categorie A of B? Neem dan eerst contact op met de locatiehouder om de afspraak daar te bevestigen. De locatie kan zelf ook nog kosten in rekening brengen.

Waar huwelijk of trouwen staat, bedoelen we ook partnerschapsregistratie.

Voor het melden heeft u nodig: DigiD van beide partners, een kopie van het identiteitsbewijs van beide partners en een kopie van het identiteitsbewijs van de getuigen. 

Wilt u op een eenmalige vrije trouwlocatie trouwen, categorie D. Start dan ruim op tijd met uw aanvraag. Het hele proces vanaf de aanvraag tot het besluit duurt minimaal 12 weken.

Wilt u een eigen babs (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand)? Het is op dit moment erg druk bij de rechtbank met de aanvragen beëdiging tot trouwambtenaar. Zorgt u er daarom voor dat u de stukken tijdig indient om teleurstelling te voorkomen! Is de babs nog niet beëdigd, dan nodigen we hem of haar eerst uit voor een gesprek. 

Lees voordat u de online melding doet eerst de informatie goed door die staat onder ‘Uw wensen’.

Let op! Bij de melding van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap betaalt u direct de kosten via iDeal. 

Op dit moment kunnen we nog geen huwelijken inplannen in het nieuwe gemeentehuis. Zodra duidelijk is wanneer dat wel kan, is dat zichtbaar bij de online melding van uw huwelijk.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente West Betuwe

Bezoekadres

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022