Nederland Wereldwijd

Huwelijk melden in Nederland

Wilt u gaan trouwen? Dan moet u dit eerst melden bij de gemeente. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw geplande huwelijk.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Melden huwelijk

Bij het plannen en aanmelden van uw huwelijk maakt u een aantal keuzes. Het gaat hierbij in ieder geval om de ceremonie en de locatie. De kosten hangen af van uw wensen en de mogelijkheden in de gemeente De Bilt.

U kunt uw datum maximaal 1 jaar van tevoren telefonisch reserveren.

Eerst reserveren, dan melden

U reserveert eerst telefonisch de datum van uw huwelijk of partnerschapsregistratie. Daarna moet u het huwelijk of registratie nog schriftelijk melden.

Ceremonie

De ceremonie is het officiële deel van uw geregistreerd partnerschap. U kunt kiezen uit:

  • geen ceremonie (gratis);
  • eenvoudige ceremonie;
  • uitgebreide ceremonie.

Als u kiest voor een uitgebreide ceremonie, dan kunt u kiezen wie de ceremonie leidt. U kunt kiezen uit:

  • trouwambtenaar van de gemeente; 
  • of iemand  anders die  in een andere gemeente benoemd is als ambtenaar burgerlijke stand. Deze persoon kan dan voor 1 dag in De Bilt worden benoemd.

Kiest u voor een trouwambtenaar van de gemeente? Dan neemt een trouwambtenaar van de gemeente De Bilt een paar weken voor de geplande datum contact met u op om kennis te maken.

Wilt u dat een familielid of kennis uw tijdelijke trouwambtenaar wordt? Dan moet u zelf contact opnemen met de gemeente. 

Locatie ceremonie

U kunt in de gemeente De Bilt op verschillende plekken de ceremonie houden voor uw geregistreerd partnerschap. U kunt kiezen voor een locatie van de gemeente.

Als u allebei niet in Nederland woont, dan moet u uw huwelijk aangeven in de gemeente Den Haag. Meer informatie vindt u bij melding doen van huwelijk voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente De Bilt

Bezoekadres

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022