Geslacht aanpassen op officiële documenten
Wilt u de vermelding van uw geslacht aanpassen op uw officiële documenten? Dan moet de gemeente waar u geboren bent deze eerst in uw geboorteakte aanpassen. Voor een genderneutrale geboorteakte kunt u een verzoek naar de rechtbank sturen. Na de wijziging van uw geslacht in uw geboorteakte kunt u een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen.
De overheid gebruikt 2 geslachten: ‘man’ en ‘vrouw’. Bij de geboortegemeente kunt u de vermelding van uw geslacht aanpassen van ‘man’ naar 'vrouw’. Andersom is ook mogelijk.
U kunt bij de gemeente niet kiezen voor een genderneutrale vermelding. Bij de gemeente kunt u alleen aangeven of u man of vrouw wilt worden. Wilt u uw geslacht aanpassen in een genderneutrale vermelding? Stuur dan een verzoek naar de rechtbank.
Er gelden regels voor een geslachtswijziging op officiële documenten.
Verklaring arts nodig voor aanpassen vermelding geslacht
Voor een wijziging van vermelding van geslacht heeft u een verklaring nodig van een deskundige. Dat kan een arts, psycholoog of psychotherapeut zijn. Het gaat om een verklaring met de aanwijzing ‘deskundige transgenders’. U hoeft geen operatie, hormoonbehandeling of sterilisatie te hebben gehad.
Wijziging vermelding geslacht kinderen tot 16 jaar
Kinderen tot 16 jaar kunnen hun geslacht nu niet laten aanpassen.
Regels voor nationaliteit bij wijziging geslacht
Om een wijziging in de vermelding van uw geslacht door te geven moet u:
de Nederlandse nationaliteit hebben of;
minimaal een jaar in Nederland wonen. Dit geldt als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft.
Wilt u de vermelding van uw geslacht laten aanpassen door uw geboortegemeente? Als u dat wilt dan kunt u meteen ook uw nieuwe voornaam of voornamen opgeven. Uw geboortegemeente zet deze namen dan in uw geboorteakte.
U kunt de vermelding van uw geslacht laten aanpassen in de gemeente waar u bent geboren. Uw geboortegemeente past uw geboorteakte aan. De geboortegemeente geeft de wijziging door aan de gemeente waar u woont. Uw woongemeente past uw gegevens daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP).
Bent u buiten Nederland geboren? Dan kunt u een verzoek doen bij de gemeente Den Haag.
Nieuw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs aanvragen na wijziging
Staat de nieuwe vermelding van uw geslacht in de BRP? Dan kunt u een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. Dat kunt u doen bij de gemeente waar u woont. Oude documenten zijn niet meer geldig. Die moet u inleveren.
Zo werkt het voor u
Hierna volgt informatie van uw gemeente.
Wijziging basisregistratie personen (BRP)
Let op. U kunt de wijziging alleen doorgeven als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.
Wilt u uw persoonlijke gegevens in het bevolkingsregister aanpassen? Dat is mogelijk. Zo kan de gemeente op uw verzoek, na adoptie of geslachtswijziging, historische gegevens hierover verwijderen. In andere gevallen zoals in- of uitschrijving, naamsverandering en dergelijke worden de persoonsgegevens in de BRP automatisch gewijzigd.
Wijziging op basis van adoptie
Op schriftelijk verzoek van de adoptieouders van een kind jonger dan 16 jaar of een geadopteerd kind van 16 jaar of ouder kunnen gegevens van voor de adoptie worden verwijderd.
De gegevens die gewijzigd of verwijderd kunnen worden betreffen gegevens over:
- de naam
- de moeder of de vader
- de bij de adoptie verloren nationaliteit
- de gemeente van inschrijving en het adres in die gemeente alsmede over het verblijf in Nederland en het vertrek uit Nederland.
Wijziging als gevolg van geslachtswijziging
Daarnaast kan het gemeentebestuur op schriftelijk verzoek van de betrokkene de gegevens verwijderen of veranderen als gevolg van een geslachtswijziging. Hiervoor hoeft geen feitelijke 'ombouw' van het lichaam te hebben plaats gevonden. Voorwaarde is dat een verklaring wordt overlegd van een door het CIBG aangewezen deskundige.
De gegevens die gewijzigd of verwijderd kunnen worden zijn:
- gegevens over de naam
- gegevens over het geslacht
- gegevens over het gebruik van de geslachtsnaam van de echtgenoot, de eerdere echtgenoot, de geregistreerde partner of de eerdere geregistreerde partner
Schriftelijk
U kunt een schriftelijk verzoek opmaken en opsturen naar de gemeente. Dat kan naar het volgende adres:
Gemeente Moerdijk
Postbus 4
4760 AA Zevenbergen
U kunt uw verzoek ook posten in de brievenbus bij het gemeentehuis, ingang Pastoor van Kessellaan 15 of afgeven aan de loketten.
Telefonisch
Als u meer informatie wilt over dit product/deze dienst, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. U belt hiervoor naar het zescijferige telefoonnummer 14 0168.
Belt u vanuit het buitenland dan gebruikt u het nummer +31168373600.
Meenemen
- Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs als legitimatiebewijs.
- Bewijs van de juiste gegevens.
Belangrijk na de wijziging
Als uw geboorteakte is aangepast, past de gemeente de wijzigingen aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Overheidsorganisaties die zijn aangesloten op de BRP ontvangen de wijzigingen automatisch. Deze organisaties zijn bijvoorbeeld:
- de Belastingdienst;
- pensioenfondsen;
- Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW);
- Sociale Verzekeringsbank (SVB);
- zorgverzekeraars.
Aan andere organisaties moet u zelf doorgeven dat uw geslacht en eventueel uw voornamen zijn gewijzigd.
De aanpassing van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. U betaalt wel voor een nieuw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).
Het aanpassen van uw gegevens op uw geboorteakte duurt ongeveer 1 week
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de gemeente Moerdijk
Bezoekadres
Pastoor van Kessellaan 15
4761BJ Zevenbergen
Maandag | 08.30 - 17.00 |
Dinsdag | 08.30 - 17.00 |
Woensdag | 08.30 - 17.00 |
Donderdag | 08.30 - 17.00 18.00 - 20.00 |
Vrijdag | 08.30 - 12.00 |
Zaterdag | Gesloten |
Zondag | Gesloten |
ovb van wijzigingen door feestdagen