Single Digital Gateway

Geslacht aanpassen op officiële documenten

Wilt u de vermelding van uw geslacht aanpassen op uw officiële documenten? Zoals in uw paspoort of rijbewijs. Dan moet u eerst uw geboorteakte laten aanpassen. Na de wijziging van uw geslacht in uw geboorteakte kunt u een nieuw paspoort of rijbewijs aanvragen.

Bij de gemeente kunt u de vermelding van uw geslacht in uw geboorteakte laten aanpassen van ‘man’ naar 'vrouw’. Andersom is ook mogelijk. Dit doet u bij de gemeente waar u geboren bent.

Uw geboortegemeente past uw geboorteakte aan. De geboortegemeente geeft de wijziging door aan de gemeente waar u woont. Uw woongemeente past uw gegevens daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Bent u buiten Nederland geboren? Dan kunt u een verzoek doen bij de gemeente Den Haag.

U kunt bij de gemeente niet kiezen voor een genderneutrale vermelding in uw geboorteakte. Bij de gemeente kunt u alleen aangeven of u man of vrouw wilt worden. Wilt u uw geslacht aanpassen in een genderneutrale vermelding? Stuur dan een verzoek naar de rechtbank.

  • Voor een wijziging van vermelding van geslacht heeft u een verklaring nodig van een deskundige. Dat kan een arts, psycholoog of psychotherapeut zijn. Het gaat om een verklaring met de aanwijzing ‘deskundige transgenders’. U hoeft geen operatie, hormoonbehandeling of sterilisatie te hebben gehad.
  • Kinderen tot 16 jaar kunnen hun geslachtsregistratie nu niet laten aanpassen.
  • Om een wijziging in de vermelding van uw geslacht door te geven moet de Nederlandse nationaliteit hebben. Of minimaal een jaar in Nederland wonen als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Wilt u de vermelding van uw geslacht laten aanpassen door uw geboortegemeente? Als u dat wilt dan kunt u meteen ook uw nieuwe voornaam of voornamen opgeven. Uw geboortegemeente zet deze namen dan in uw geboorteakte.

Staat de nieuwe vermelding van uw geslacht in de BRP? Dan kunt u een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. Dat kunt u doen bij de gemeente waar u woont. Oude documenten zijn niet meer geldig. Die moet u bij de gemeente inleveren.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Geslacht veranderen

Je staat als man ingeschreven bij de burgerlijke stand en je wilt als vrouw ingeschreven zijn. Of andersom. Je kunt de inschrijving laten veranderen in de gemeente waar je geboren bent. Je hoeft daarvoor niet naar een rechter.

Voorwaarden

  • Je bent 16 jaar of ouder.
  • Je hebt een deskundigenverklaring (zie het kopje Deskundigenverklaring).
  • Nadat je geslacht gewijzigd is, vervang je alle officiële documenten (zoals rijbewijs, paspoort) waarin je geslacht en/of voornaam staan.

Hoe werkt het?

  • Je maakt via telefoonnummer 14 033 een afspraak met de Burgerlijke Stand voor op het stadhuis.
  • Je overhandigt de deskundigenverklaring en vraagt of de geboorteakte aangepast kan worden.
  • Je kunt meteen je voornaam veranderen. Als je dit later doet, gaat dat via de rechtbank.
  • Na de geslachtswijziging zijn je paspoort, Nederlandse identiteitskaart en rijbewijs niet meer geldig, omdat die informatie niet meer klopt. Die documenten moet je daarna dus vervangen.

Kosten

Geen

Meenemen naar de afspraak

Voor de wijziging heb je nodig:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • een deskundigenverklaring waaruit blijkt dat je de overtuiging hebt tot het andere geslacht te behoren. Deze verklaring is afgegeven door een aangewezen deskundige. De verklaring mag maximaal 6 maanden oud zijn.

Deskundigenverklaring

Een deskundigenverklaring komt van een arts of psycholoog met wie je gesprekken hebt gehad. Dit is bijvoorbeeld gebeurd in:

  • het Kennis- en Zorgcentrum voor genderdysforie van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam
  • het Genderteam van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in Groningen
  • het Genderteam van het Curium en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden

Artsen en psychologen die deze verklaring mogen afgeven, staan in het CIBG. Het CIBG houdt gegevens bij over zorgverleners. Je kunt opzoeken of jouw arts of psycholoog hiervoor is aangewezen op de website van het CIBG.

De aanpassing van uw geslacht op uw geboorteakte is gratis. U betaalt wel voor een nieuw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).

Je overhandigt de deskundigenverklaring en vraagt of de geboorteakte aangepast kan worden.
Je kunt meteen je voornaam veranderen. Als je dit later doet, gaat dat via de rechtbank.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Amersfoort

Bezoekadres

Stadhuisplein 1

3811LM Amersfoort

Openingstijden
Maandag
9:00 - 16:30
Dinsdag
9:00 - 16:30
Woensdag
9:00 - 16:30
Donderdag
9:00 - 16:30
17.00 - 20.00
Vrijdag
9:00 - 16:30
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

U kunt alleen op afspraak terecht bij de balie van Burgerzaken.

Laatst gecontroleerd op 21 september 2022