Single Digital Gateway

Bodemverontreiniging of bodemaantasting melden

Merkt u dat de bodem is vervuild of beschadigd? Zitten er bijvoorbeeld schadelijke stoffen in de grond van uw tuin of in uw omgeving? Dan moet u dit zo snel mogelijk melden bij uw provincie. U moet het ook melden als u werkzaamheden uitvoert die de bodem vervuilen of beschadigen. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw provincie.

Melden bodemverontreiniging of bodemaantasting

U meldt verontreiniging of aantasting van de bodem zo snel mogelijk nadat u dit heeft gemerkt. Dit geldt ook als u activiteiten die de bodem kunnen verontreinigen of aantasten doet of laat doen. De hier bedoelde activiteiten staan in de Wet bodembescherming. Het gaat bijvoorbeeld om: handelingen die erosie (afbraak), verdichting (samenpakking) of verzilting (verzouting) van de bodem tot gevolg kunnen hebben; handelingen waarbij bepaalde stoffen op of in de bodem terecht moeten gaan komen om de structuur of de kwaliteit van de bodem te beïnvloeden; en  andere handelingen waarbij ingrepen worden verricht of stoffen worden gebruikt die de bodem kunnen verontreinigen of aantasten.

Voorwaarden zijn onder andere: • De grond is ernstig verontreinigd en dat is veroorzaakt vóór 1987. • De bodem is ernstig verontreinigd. • U wilt de ernst en mate van spoed van de verontreiniging laten vaststellen en bent van plan deze grond te (laten) saneren. • Gemeenten zijn verplicht melding te doen van mogelijke ernstige verontreiniging.

We vragen u om de volgende informatie mee te sturen: • onderliggende bodemonderzoeken • kaart van het Kadaster (kadastrale kaart) met ingetekende verontreinigingscontour • saneringsplan (bij saneren)

U meldt de verontreiniging of de aantasting bij de provincie. Ligt de grond in Arnhem of Nijmegen? Neem dan contact op met de gemeente in kwestie. Zo snel mogelijk nadat u op de hoogte bent van de verontreiniging of aantasting van de bodem doet u een melding. U geeft bij de melding aan welke maatregelen u van plan bent te nemen om de bodem te saneren of de aantasting te beperken. De maatregelen die u kunt en moet nemen bij de sanering hangen af van het soort en omvang van de verontreiniging. Voor een kleinschalige verontreiniging hoeft u alleen een melding Besluit uniforme saneringen (BUS-melding) te doen. U doet uw melding met het webformulier melding bodemverontreiniging/bodemsanering. U kunt dit webformulier gebruiken als u een postadres in Nederland heeft. Woont u in het buitenland? Vraag dan het aanvraagformulier op. Dat doet u door contact met ons op te nemen via het vragenformulier op gelderland.nl of telefoonnummer +31 26 359 99 99.

Aan deze meldingen zijn geen kosten verbonden.

We hebben maximaal 15 weken nodig om uw melding te beoordelen, gerekend vanaf het moment dat u uw melding instuurt. Bij ingewikkelde zaken kunnen we deze termijn met 15 weken verlengen. Hiervan ontvangt u bericht. U kunt verzoeken om een verkorte procedure. In de verkorte procedure vervalt het ontwerpbesluit. De beoordeling duurt dan 6 tot 8 weken.

Als u het niet eens bent met een besluit van de provincie en u heeft belang bij dit besluit, dan kunt u daartegen meestal bezwaar maken. Onderaan ieder besluit staat of en binnen welke termijn u een bezwaarschrift kunt indienen en aan wie u dat moet adresseren. Als u bij ons geen bezwaar kunt maken, maar er wel een andere rechtsgang mogelijk is (zoals het indienen van beroep bij een andere instantie), staat dat ook onder het besluit.

Neem bij vragen contact met ons op, via telefoonnummer: +31 26 359 99 99.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de provincie Gelderland