Nederland Wereldwijd

Algemene gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

Heeft u een handicap en wilt u met uw auto dichtbij uw huis parkeren? Vraag dan een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan bij uw gemeente. Dit is een plek waar ook andere mensen met een handicap hun voertuig mogen parkeren.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een beperking? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Ook zorginstellingen kunnen een parkeerkaart aanvragen. U vraagt de parkeerkaart aan de bij de gemeente.

Omschrijving

Met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in alle EU-landen(externe link), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels.

  • De GPK staat op naam van een persoon.
  • De GPK staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken.
  • De GPK is maximaal 5 jaar geldig.

Er zijn drie soorten kaarten:

Bestuurderskaart

  • U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken. 
  • U kunt zelf auto rijden.

Passagierskaart

  • U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken. 
  • U kunt niet zelf auto rijden. U hebt continu de hulp van een bestuurder nodig.

U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit.

Rolstoelafhankelijk

Als u permanent aan een rolstoel gebonden bent komt u zonder meer in aanmerking voor een GPK (bestuurderskaart en/of passagierskaart). Om te bepalen of u permanent aan een rolstoel gebonden bent vindt in de meeste gevallen een geneeskundig onderzoek plaats.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Goeree-Overflakkee

Bezoekadres

Laatst gecontroleerd op 21 september 2022