Kansen voor ondernemers in Letland

Wilt u weten welke kansen en trends er zijn in Letland? Het ambassadenetwerk houdt de lokale markt in de gaten.

Kansen en ontwikkelingen in het buitenland

De medewerkers van het ambassadenetwerk volgen de economische, innovatieve en maatschappelijke ontwikkelingen. En wijzen u op kansen, trends en behoeften bij lokale partijen en overheden. Bijvoorbeeld voor bepaalde producten of technieken. Ook kansen en ontwikkelingen op het gebied van innoveren en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en aanbestedingen houden zij goed in de gaten.

Bovendien houdt het ambassadenetwerk aanbestedingen in het buitenland en van internationale organisaties goed in de gaten.

Een overzicht van kansen vindt u op de portal Internationaal Ondernemen en in de app NL exporteert.

Marktrapporten en sectorrapporten

Het ambassadenetwerk stelt ook markt- en sectorrapporten op. U vindt hier ook rapporten van private partijen zoals banken. Zo bent u op de hoogte van de belangrijkste zakelijke ontwikkelingen in de lokale markt.

Kansen voor ondernemers in dit land of gebied

Zakendoen in Letland

De Nederlandse Ambassade in Letland bevordert en ondersteunt handels- en investeringsrelaties tussen de Letse Republiek en het Koninkrijk der Nederlanden.

Met een unieke ligging aan de kust van de Oostzee en zeer geavanceerde ijsvrije havens speelt Letland een belangrijke rol in de handelsroute tussen oost en west. Samen met Finland, Estland, Litouwen en Polen, vormt Letland de oostgrens van de EU met Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.

Letland biedt een progressieve, westers-georiënteerde markt met goed opgeleid, meertalig personeel, een eenvoudig en gunstig fiscaal systeem en een efficiënte infrastructuur.

Veel Nederlandse investeerders hebben hun weg naar Letland al gevonden: de gecumuleerde Nederlandse directe buitenlandse investeringen (FDI)  (standencijfers en FDI-cijfers exclusief BFI’s (Bijzondere Financiële Instellingen)) in Letland bedroegen volgens de Nederlandsche Bank (DNB) eind 2015 111 miljoen euro.

Letland heeft een zeer open economie. Vanwege een overvloed aan natuurlijke rijkdommen, is traditioneel vakmanschap (zoals houtbewerking, metaalbewerking en technische productie) goed ontwikkeld. Ook de sectoren transport en logistiek leveren een belangrijke bijdrage aan het Lets BBP. Daarnaast kunnen IT, energie, water, moderne voedselproductie en creatieve industrie worden aangewezen als sectoren met een groot potentieel.

 

Statistieken

Op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek vindt u de meest recente data over de handel in goederen tussen Letland en Nederland. Als u meer wilt weten over de Letse economie in het algemeen, dan staan er veel publicaties en websites tot uw beschikking. U kunt bijvoorbeeld de website van het Letse Ministerie van Economische Zaken of van het Lets Centraal Bureau voor de Statistiek raadplegen.

Met een verwachte economische groei van 2,8% in 2017 en 3,0% in 2018 behoort Letland tot de snelst groeiende economieën van Europa.

 

Letland
Hoofdstad Riga
Inwoneraantal 1,95 mil. (2016).
Grootste steden Riga, Daugavpils, Liepaja
Munteenheid Euro
Organisaties EU, NAVO, OESO, Schengenzone
Oppervlakte 64.589 km²

 

Waarde van de Nederlandse export naar Letland (in mln. euro)

2016 jan-okt 442
2015 482
2014 408,5

 

Belastingtarieven (2017)
Vennootschapsbelasting 15%
Inkomstenbelasting 23%
Dividendbelasting 0%
BTW 21%
Socialezekerheidsbijdrage (werknemer) 10,5%
Socialezekerheidsbijdrage (werkgever) 23,59%

 

Inkomensniveau (in euro/maand)
Minimumloon (sinds jan 2017) 380
Gemiddeld brutoloon (2015) 818

 

Rankings
Global Competitiveness Index 49*
Index of Economic Freedom 36*
Doing Business Rank 14*
Forbes Best Countries for Business 2017 25*

 

Contact

Vragen over handel of investeringen kunt u sturen naar rig-ea@minbuza.nl. Deze zullen beantwoord worden door de Senior Economic Officer Indra Freiberga.

De ambassademedewerkers hebben een breed netwerk, spreken de Letse taal en beschikken over uitstekende kennis van de lokale markt. De Nederlandse Ambassade in Letland is meer dan bereid u te helpen bij uw eerste stap in de dynamische Baltische regio.

De Ambassade doet geen individueel marktonderzoek. Als een ondernemer of een bedrijf marktonderzoek uitgevoerd wil zien voor een speciaal product of dienst, kan de Ambassade informatie geven over onderzoeksbureaus of verwijzen naar de Netherlands-Latvian Chamber of Commerce (NLCC).

Als u geïnformeerd wilt blijven over politieke en economische ontwikkelingen verwijzen wij u graag door naar de Holland Baltic Business Facebook pagina en/of de Nordic Baltic Network LinkedIn pagina.