Cultuurverschillen bij zakendoen in China

Doet u zaken met China? Dan krijgt u te maken met een andere cultuur. Als u de verschillen kent, vergroot u de kans op succes.

Advies

Om succesvol zaken te doen met buitenlandse partners is het handig de lokale omgangsvormen goed te kennen. De medewerkers van het ambassadenetwerk geven u advies en tips. Zij kennen de cultuur van het zakendoen en kunnen omgaan met taal- en cultuurbarrières.

Misverstanden

Zelfs als het gaat om onze buurlanden kan het gebeuren dat u elkaar niet goed begrijpt. Misverstanden zijn te voorkomen wanneer u de achtergrond en cultuur van uw buitenlandse partner beter kent.

Omgangsvormen

Hoe benadert u uw handelspartner? Zijn de omgangsvormen in het land hiërarchisch of gelijkwaardig? Houdt men van formele beleefdheid of een vriendschappelijke benadering? Zakendoen gaat makkelijker als u de juiste omgangsvormen kent.

Do’s and don’ts

In het landenoverzicht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u per land actuele informatie over de geldende zakelijke gewoonten en etiquette.

App NL exporteert

U kunt ook de app NL exporteert  downloaden. Via een interactieve wereldkaart vindt u per land informatie. Die kunt u gebruiken bij uw oriëntatie op de lokale markt.

Cultuurverschillen bij zakendoen in dit land of gebied

China is het land van de onbegrensde mogelijkheden, maar er zakendoen stelt u ook voor de nodige uitdagingen. Lees hieronder enkele tips en wetenswaardigheden die u van pas komen bij zakendoen in China.

Voorbereiding

 • Bekijk websites van China-deskundigen.

 • Volg een taalcursus, zodat u beleefdheden in het Chinees kunt uitwisselen.

 • Verdiep u in de culturele verschillen tussen Nederland en China.

 • Volg een seminar of voorlichtingscursus over zakendoen in China.

 • Bekijk of er subsidieregelingen zijn vanuit de Nederlandse overheid voor uw vakgebied.

Advies

 • Raadpleeg overheidsinstanties zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag. Deze hebben uitgebreide landeninformatie, speciale landenmedewerkers, subsidieregelingen en een agenda met actuele handelsmissies van de overheid.

 • Bedenk dat ook diverse Kamers van Koophandel speciale China-expertise in huis hebben.

 • Schakel betrouwbare consultants en advocaten in voor (juridisch) advies.

 • Onderschat niet het belang van kwaliteitscontroles ter plaatse.

Relaties

 • Probeer een betrouwbare lokale partner in te huren. Hierdoor zullen de voorbereidingen veel vlotter verlopen.

Etiquette

 • Ga er vanuit dat slechts weinig Chinezen Engels spreken en zorg voor uw eigen tolk/vertaler. Laat van te voren ook uw presentaties of communicatiematerialen vertalen.

 • Het uitwisselen van naamkaartjes is in China heel belangrijk. Reik uw kaartje altijd met twee handen aan en – als u die heeft – met de Chinese zijde naar boven. Neem een kaartje ook met beide handen in ontvangst en bestudeer het kort.

 • Bied bij handelsevenementen zowel westers als Chinees eten aan en zorg dat er zitplaatsen voor de gasten zijn. Staand eten wordt in China niet gewaardeerd.

Uitdagingen

 • Weet waar u uitdagingen kunt verwachten (taal en cultuur, wet- en regelgeving, intellectueel eigendomsrecht, handelsbarrières, logistiek, personeel, bureaucratie, etc.)
 • Stel van te voren een solide ondernemingsplan op (wat zijn uw doelen en ambities, ken uw nichemarkt en de concurrentie).
 • Zorg dat uw verwachtingen niet te hoog gespannen zijn.

Hulpmiddelen voor ondernemers

Om u als ondernemer op weg te helpen in China, of om te kijken waar u staat in uw plannen voor de Chinese markt, zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Zo heeft u zicht op de zaken waar u (nog) rekening mee dient te houden voordat u de stap naar China zet.

Contact

Het netwerk van Nederlandse overheidsposten in China is er speciaal voor u. Om uw vragen te beantwoorden, u van informatie te voorzien, te helpen of door te verwijzen. Kijk op onze website voor de contactgegevens.

Voor meer tips en informatie kunt u ook op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kijken.