Kennis en informatie voor ondernemers

Gaat u ondernemen in het buitenland? Dan kan de overheid u helpen aan de juiste informatie. Bijvoorbeeld over regelgeving, cultuurverschillen en praktische zaken.

Bij het betreden van een nieuwe markt komt heel wat kijken. Belangrijk is dat u de juiste informatie heeft. De Nederlandse overheid helpt u graag bij het beantwoorden van uw vragen over zakendoen en samenwerken in het buitenland. Kansen benutten en internationale ambities waarmaken; daar is de ondersteuning van het ambassadenetwerk op gericht.

Andere regels en gewoonten

Als u gaat ondernemen in het buitenland krijgt u te maken met andere regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan regels om te kunnen exporteren. Of het benutten van kansen in de lokale markt.
Ook bestaan er vaak cultuurverschillen zoals andere gewoonten en omgangsvormen.

Bij wie kunt u terecht?

Ambassadenetwerk

Heeft u concrete plannen om te ondernemen in een ander land? Of loopt u tegen problemen aan bij het zakendoen in een bepaald land? De medewerkers van het ambassadenetwerk kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij u helpen deuren te openen die anders gesloten blijven.

In Nederland

In Nederland kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): het loket voor internationaal ondernemen en samenwerken. Zij kunnen u helpen om uw plannen concreet te maken.

Nog in de oriënterende fase?

Via Ondernemersplein en de Kamer van Koophandel  vindt u algemene informatie over internationaal zakendoen. Voor fiscale regels kunt u terecht bij de Belastingdienst.
Veel informatie vindt u ook via de app NL exporteert, ontwikkeld voor ondernemers die zaken willen doen in het buitenland.

Handig om te weten

Hoe vraagt u een zakenpaspoort aan?  Hoe u controleert of er economische sancties zijn tegen een land? Het ambassadenetwerk kan u helpen met deze en andere praktische vragen.