Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in India woont

Woont u als Nederlander in India? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de ambassade in New Delhi of bij het consulaat-generaal in Mumbai. U kunt dit ook doen bij een aantal Nederlandse grensgemeenten en Schiphol.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft. Bij stap 2 ziet u of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

  • Lever van elk document altijd het origineel en een kopie in.
  • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
  • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Vraagt u in het buitenland een paspoort of ID-kaart aan? Dan mag u ook een document in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

  • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
  • Zorg dat u in persoon verschijnt om de aanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor minderjarigen, bijvoorbeeld uw kinderen.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.
 

Stap 2: Check de extra eisen voor India

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in India.

Bewijs van legaal verblijf  

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In India doet u dit met:

  • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen)
    of
  • een geldige verblijfsvergunning

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door India? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille.  

Eerste aanvragen en namenreeksen in India

Houdt u er rekening mee dat bij een eerste paspoort- of ID-kaartaanvraag, de naam van de aanvrager exact wordt weergegeven zoals in de Indiase geboorteakte. In India wordt de naam in de geboorteakte vaak weergegeven in een namenreeks. Wij raden u aan om de informatie op de pagina Aangifte geboorte in India goed te lezen.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: vraag aan in India

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in India? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in India (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in New Delhi en bij het consulaat-generaal in Mumbai kunt u online een afspraak maken.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in India. U kunt alleen contant betalen, in Indiase rupees (INR).

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt in New Delhi, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in New Delhi of bij het consulaat-generaal in Mumbai.

Dat kan in New Delhi van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur en tussen 13.00 uur en 16.00 uur. Op vrijdag kan dit tussen 9.00 uur en 14.00 uur.

In Mumbai kan dit van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur. Op vrijdag kan dit tussen 9.00 uur en 14.00 uur.

Een afspraak maken is voor beide locaties niet nodig. Houd wel rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ook laten opsturen. Dit kan op verschillende manieren, via een koerier of aangetekend. De kosten van opsturen zijn voor uw eigen rekening. Bij de ambassade in New Delhi kost dit INR 500. Het consulaat-generaal in Mumbai rekent INR 410 en stuurt uw document via Blue Dart. U betaalt in beide gevallen op het moment van de aanvraag.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade of het consulaat-generaal maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in New Delhi of bij het consulaat-generaal in Mumbai.