Paspoort verlengen meerderjarige in het Verenigd Koninkrijk

Woont u als Nederlander in het Verenigd Koninkrijk (VK)? En wilt u een Nederlands paspoort verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Londen of VFS Global in Edinburgh.

Uw situatie

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft al een (verlopen) Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) of was bijgeschreven bij 1 van de ouders.

Geldt dit niet voor u? Maak dan een andere keuze in het overzicht bij paspoort aanvragen.

Paspoort in Nederland aanvragen?

Reist u binnenkort naar Nederland? Dan kunt u ook uw aanvraag indienen bij 1 van de grensgemeenten of op Schiphol.

Wat heeft u nodig?

Kopieën en legalisatie van documenten

Om een paspoort aan te vragen heeft u een aantal documenten nodig. Lever altijd het origineel en een kopie in. Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Identiteitsbewijzen

U neemt alle identiteitsbewijzen mee die op uw naam staan. Ook de buitenlandse documenten en verlopen documenten. Verlopen documenten die al ongeldig zijn gemaakt (bijvoorbeeld met boorgaten) hoeft u niet mee te nemen.

Heeft u een verblijfsvergunning aangevraagd en liggen uw documenten nog bij de Home Office? Vraag dan of de Home Office uw paspoort of ID-kaart terugstuurt. Ligt uw Nederlandse paspoort of ID-kaart bij de Home Office? Dan is het ook niet mogelijk om een nooddocument aan te vragen.

Is uw paspoort of ID-kaart langer dan 2 jaar verlopen?

Is uw paspoort of ID-kaart langer dan twee jaar verlopen en bent u niet in het bezit van een ander geldig buitenlands paspoort of ID-kaart? Dan heeft u een zogenaamde “Letter of non-acquisition of British citizenship” nodig voor uw aanvraag. Deze verklaring kunt u aanvragen bij het UK Visas and Immigration office.

Aanvraagformulier

U neemt een ingevuld en ondertekend paspoortaanvraagformulier mee. U kunt het formulier online invullen en uitprinten. U kunt ook een formulier uitprinten en met pen invullen.

Pasfoto's

2 pasfoto’s (1 verplicht, 1 reserve) die voldoen aan de Nederlandse eisen aan pasfoto’s.

Identiteit laten vaststellen

U komt naar de ambassade voor het vaststellen van uw identiteit. Ook moet u vingerafdrukken laten afnemen.

Naam van partner vermelden

Wilt u voor het eerst de naam van uw partner in uw paspoort laten vermelden? Dit kan als uw huwelijksakte of bewijs van geregistreerd partnerschap is ingeschreven in de basisregistratie personen. Als dat niet zo is, neem dan een afschrift van uw akte mee. Deze akte hoeft niet recent te zijn. Legaliseren is ook niet nodig.

Weduwe of weduwnaar

Bent u weduwe of weduwnaar en wilt u dit voor het eerst in uw paspoort vermelden? Neem dan  een afschrift van de overlijdensakte mee.

Dubbele nationaliteit

Heeft u naast uw Nederlandse nationaliteit een andere nationaliteit? Is dit uw eerste verlenging na uw 18e jaar of de eerste aanvraag na het krijgen van uw andere nationaliteit? Dan heeft u extra documenten nodig vanwege uw dubbele nationaliteit.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont.

In het Verenigd Koninkrijk (VK) doet u dit met 1 van de onderstaande documenten:  

  • een bankafschrift met uw adres
  • een gasrekening met uw adres
  • een bewijs van betaling van gemeentebelasting

Verklaring van burgerlijke staat

Vraagt u voor het eerst een paspoort of identiteitskaart en waren de ouders van de aanvrager niet getrouwd ten tijde van de geboorte? Dan moeten beide ouders deze verklaring volledig invullen en ondertekenen.  

Checklist met benodigde documenten

Het is belangrijk dat u alle documenten die nodig zijn voor uw aanvraag, mee neemt op het moment van uw aanvraag. Daarom werkt de ambassade met een gecombineerde checklist, waarop u per soort aanvraag kunt zien welke documenten u mee moet nemen.

Van alle documenten moet u zowel het origineel als een fotokopie meenemen, mits anders aangegeven op de checklist. De ambassade maakt géén kopieën, dus zorg er voor dat u zelf de benodigde kopieën maakt.

Als u zonder de benodigde documenten naar uw afspraak komt, kan het zijn dat de ambassade u vraagt om een nieuwe afspraak te maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Ambassade Londen

Afspraken tot en met 31 maart 2018

Bij de ambassade in Londen kunt u online een afspraak maken.

Afspraken vanaf 3 april 2018

Vanaf dinsdag 3 april 2018 zal de ambassade in Londen gebruik gaan maken van een nieuw online afsprakensysteem.  Maak een afspraak via het nieuwe online afsprakensysteem.

Er is weinig wachtruimte in de ambassade. Komt u te vroeg, wacht dan buiten. Ook uw vrienden of familieleden zonder afspraak kunnen niet in de wachtruimte wachten.

Het is belangrijk dat u uw paspoortformulier volledig invult en dat u de juiste pasfoto’s heeft. En dat u op tijd komt. Ontbreekt er iets, dan kan de ambassade u niet helpen en moet u een nieuwe afspraak maken.

VFS Global Edinburgh

Sinds 5 september 2016 loopt er een pilot project bij VFS Global in Edinburgh. U kunt daar uw Nederlandse paspoort of Nederlandse identiteitskaart vernieuwen. U kunt bij VFS Global ook terecht voor een eerste aanvraag van een Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart.

VFS Global Edinburgh is niet het consulaat, maar een externe dienstverlener. VFS Global brengt daarom een extra handling fee in rekening voor uw aanvraag.

Bij VFS Global in Edinburgh kunt u online een afspraak maken. U kunt ook telefonisch een afspraak maken: 0871 376 0023 (6 pence per minuut plus gebruikelijke telefoonkosten). Of stuur een email naar: dutchpassports@vfsglobal.com.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in het Verenigd Koninkrijk.

U kunt pinnen en met creditcard (Visa of Mastercard) afrekenen.

Kunt u niet betalen met pin of creditcard? Dan is contant en gepast betalen in Britse ponden (GBP) mogelijk.

Het is niet mogelijk om met American Express, postwissels of cheques te betalen.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. In dat geval krijgt u uw paspoort of ID-kaart maximaal 8 weken later.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen.  U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Hoe krijgt u het document?

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Londen of het VFS Global kantoor in Edinburgh.

  • Londen: maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur en tussen 14.00 uur en 15.30 uur. Behalve op de 1ste en 3de woensdag van de maand.
  • Edinburgh: maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

U krijgt van de ambassade of VFS Global een uitnodiging zodra uw document klaar is. Vergeet niet de uitnodiging mee te nemen als u langskomt.

Een afspraak maken is niet nodig. Hou wel rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ook per aangetekende post (Royal Mail Special Delivery) naar een Brits adres laten opsturen. De kosten van 7 GBP zijn voor eigen rekening.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

Heeft u uw oude reisdocument niet ingeleverd bij de aanvraag? Neem die dan mee als u uw nieuwe document komt ophalen. Wij maken uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geeft dat dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Londen.