ID-kaart verlengen meerderjarige in Indonesië

Wilt u een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) verlengen en woont u in Indonesië? Heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Jakarta.

Uw situatie

  • U heeft de Nederlandse nationaliteit
  • U bent 18 jaar of ouder
  • U heeft een (verlopen) ID-kaart of paspoort of stond bijgeschreven in het paspoort van 1 van uw ouders
  • U gebruikt het document om binnen de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland te reizen

Geldt dit niet voor u? Maak dan een andere keuze in het overzicht ID-kaart aanvragen.

ID-kaart in Nederland aanvragen?

Reist u binnenkort naar Nederland? Dan kunt u ook uw aanvraag indienen bij 1 van de grensgemeenten of op Schiphol.

Wat heeft u nodig?

Om een ID-kaart aan te vragen heeft u een aantal documenten nodig. Lever altijd het origineel en een kopie in. Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Een overzicht van de benodigde documenten vindt u terug in de checklist (PDF). Let op: daarin staat alleen welke documenten u nodig heeft. De eisen waaraan deze documenten moeten voldoen, leest u op deze pagina.

Identiteitsbewijzen

U neemt alle identiteitsbewijzen mee die op uw naam staan. Ook de buitenlandse documenten en verlopen documenten. Verlopen documenten die al ongeldig zijn gemaakt (bijvoorbeeld met boorgaten) hoeft u niet mee te nemen.

Aanvraagformulier

U neemt een ingevuld en ondertekend paspoortaanvraagformulier mee. Hiermee kunt u ook een ID-kaart aanvragen.

Pasfoto's

2 pasfoto’s (1 verplicht, 1 reserve) die voldoen aan de Nederlandse eisen aan pasfoto’s.

Naam van partner vermelden

Wilt u voor het eerst de naam van uw partner in uw ID-kaart laten vermelden? Dit kan als uw huwelijksakte of bewijs van geregistreerd partnerschap is ingeschreven in de basisregistratie personen. Als dat niet zo is, neem dan een afschrift mee. De akte of bewijs hoeven niet recent te zijn. Legaliseren is ook niet nodig.

Weduwe of weduwnaar

Bent u weduwe of weduwnaar en wilt u dit voor het eerst in uw ID-kaart vermelden? Neem dan  een afschrift van de overlijdensakte mee.

Dubbele nationaliteit

Heeft u naast uw Nederlandse nationaliteit een andere nationaliteit? Is dit uw eerste verlenging na uw 18e jaar of de eerste aanvraag na het krijgen van uw andere nationaliteit? Dan heeft u extra documenten nodig vanwege uw dubbele nationaliteit.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont.

In Indonesië doet u dit met:  

  • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen) 
    of
  • een geldige verblijfsvergunning

Hoe maakt u een afspraak?

Met de ambassade in Jakarta kunt u online een afspraak maken.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Indonesië.
U kunt contant betalen in Indonesische rupiah (IDR), pinnen en met creditcard afrekenen.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. In dat geval krijgt u uw paspoort of ID-kaart maximaal 8 weken later.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen.  U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Hoe krijgt u het document?

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Jakarta. Dat kan op maandag tot en met donderdag tussen 14.30 uur en 15.00 uur. En op vrijdag van 13.00 uur tot 13.30 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Hou wel rekening met onze sluitingsdagen.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade of het consulaat maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geeft dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Jakarta.