Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Sint Maarten

Veel overheden nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen voor Sint Maarten. Lees ook het reisadvies voor Sint Maarten.

Update: 1 mei 2020, 21:30

Ik ben met vakantie op Sint Maarten, moet ik mijn vakantie afbreken en kan ik nog terugkeren naar Nederland?

Bent u in het buitenland, ga dan na of uw verblijf noodzakelijk is en wanneer er mogelijkheden tot vertrek zijn. Neem daarvoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Kan ik nog naar de andere eilanden en in de regio reizen?

In vele landen in de regio gelden reisrestricties en is er slechts beperkt vliegverkeer mogelijk.  Houd de lokale berichtgeving in de gaten en neem contact op met de luchtvaartmaatschappij.

Ik loop stage / werk tijdelijk op het eiland, kan ik hier veilig blijven?

Nederlanders die hier tijdelijk verblijven kunnen op Sint Maarten blijven. Dit is een persoonlijke afweging. Ga na of uw verblijf noodzakelijk is en of u mogelijkheden tot vertrek heeft. Neem daarvoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Hou er rekening mee dat er reisbeperkingen (wereldwijd) zijn en er beperkte mogelijkheden zijn voor passagiersverkeer.

Ik ben ziek, wat moet ik doen?

Ga NIET naar de huisarts, bel het speciale COVID-19 nummer van het land Sint Maarten (914). Ook kunt u een lokale huisartsenpost bellen.

Ik ben ziek, maar mijn gezinsleden (nog) niet, wat moet ik doen?

Ga NIET naar de huisarts, maar bel het speciale  COVID-19 nummer van het land Sint Maarten (914) en volg de instructies van de lokale GGD en autoriteiten op. Ook kunt u een lokale huisartsenpost bellen.

Ik wil zo snel mogelijk terug naar Nederland, wat moet ik doen?

Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij. Bent u gestrand in het buitenland en zoekt u hulp? Registreer u direct op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl.

Kijk hier voor actuele informatie over COVID-19 in Nederland.

Ik zou dit weekend/volgende week naar Sint Maarten komen voor vakantie, wat nu?

Vluchten vanuit Nederland naar Sint Maarten zijn voorlopig niet mogelijk. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of uw reisorganisatie.

Kan ik de extra kosten voor verblijf of tickets terugkrijgen?

Indien de lokale autoriteiten van u vragen in isolatie of quarantaine te verblijven, volgt u de richtlijnen en orders op. De kosten voor een verlengd verblijf komen voor rekening van u zelf of uw reisverzekering. Neem contact op met uw reisverzekering en / of –organisatie.  

Ik kan niet terugreizen maar heb geen geld om langer op Sint Maarten te blijven. Wat moet ik doen?

Neem contact op met familie of vrienden met het verzoek te voorzien in een lening of gift. Geld kan snel worden overgemaakt via het normale bankverkeer of direct via Western Union. De Nederlandse Vertegenwoordiging verstrekt onder geen beding leningen of financiële hulp.

Klopt het dat Europese Nederlanders zullen worden geëvacueerd met een militair vliegtuig?

Dit is onjuist. Neem contact op met de reguliere airlines. Wees alert op fake news.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.