Coronavirus: veelgestelde vragen Curaçao

Veel overheden nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen voor Curacao. Lees ook het reisadvies voor Curaçao.

Update: 1 mei 2020, 20:16

Ik ben met vakantie op Curaçao, moet ik mijn vakantie afbreken en kan ik nog terugkeren naar Nederland?

Het luchtruim is  gesloten voor inkomende vluchten vanuit Nederland. Neem hierover contact met uw luchtvaartmaatschappij en/of reisorganisatie en houd de lokale berichtgeving in de gaten.

Kijk op:

Kan ik nog naar de andere eilanden en in de regio reizen?

Het luchtruim van Curaçao is sinds 15 maart gesloten. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Houd de lokale berichtgeving in de gaten en neem contact op met de airline.

Ik loop stage / werk tijdelijk op het eiland, kan ik hier veilig blijven?

Nederlanders die hier tijdelijk verblijven kunnen op Curacao blijven. Dit is een persoonlijke afweging. Hou er rekening mee dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en dat mogelijk meer reisbeperkingen (wereldwijd) in werking kunnen treden.

Ik ben ziek, wat moet ik doen?

Ga NIET naar de huisarts, maar bel 9320 en volg de instructies van de lokale GGD en autoriteiten op. Ook kunt u een lokale huisartsenpost bellen.

Ik ben ziek, maar mijn gezinsleden (nog) niet, wat moet ik doen?

Ga NIET naar de huisarts, maar bel 9320 en volg de instructies van de lokale GGD en autoriteiten op. Ook kunt u een lokale huisartsenpost bellen.

Ik wil zo snel mogelijk terug naar Nederland, wat moet ik doen?

Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij.
Kijk hier voor actuele informatie over COVID-19 in Nederland.

Ik ben ingezetene van Curaçao en ben in het buitenland – buiten het Koninkrijk der Nederlanden - gestrand. Wat moet ik doen?

Registreer u op de volgende link: Registratie gestrande Curaçaose ingezetenen in het buitenland

Ik zou dit weekend/volgende week naar Curaçao komen voor vakantie, wat nu?

Vluchten vanuit Nederland naar Curaçao zijn voorlopig niet mogelijk. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of uw reisorganisatie.

Kan ik de extra kosten voor verblijf of tickets terugkrijgen?

Indien de lokale autoriteiten van u vragen in isolatie of quarantaine te verblijven, volgt u de richtlijnen en orders op. De kosten voor een verlengd verblijf komen voor rekening van u zelf of uw reisverzekering. Neem contact op met uw reisverzekering en / of –organisatie.  

Ik kan niet terugreizen maar heb geen geld om langer op Curaçao te blijven. Wat moet ik doen?

Neem contact op met familie of vrienden met het verzoek te voorzien in een lening of gift. Geld kan snel worden overgemaakt via het normale bankverkeer of direct via Western Union. De Nederlandse Vertegenwoordiging verstrekt onder geen beding leningen of financiële hulp.

Klopt het dat Europese Nederlanders zullen worden geëvacueerd met een militair vliegtuig?

Dit is onjuist. Neem contact op met de reguliere airlines. Wees alert op fake news.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Kijk ook op de veelgestelde vragen over corona en terugreizen naar Nederland.