Reisadvies Macedonië

Laatst gewijzigd op: 14-11-2017 | Nog steeds geldig op: 22-02-2018

De politieke situatie in Macedonië is fragiel. Er komen af en toe demonstraties voor. Vooral in het centrum van de hoofdstad Skopje en enkele andere steden. Vermijd mensenmassa’s en politieke bijeenkomsten. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Download 'Kaart bij reisadvies Macedonië' (PDF, 156 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Skopje, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De politieke situatie in Macedonië is fragiel. Er komen af en toe demonstraties voor. Vooral in het centrum van de hoofdstad Skopje en enkele andere steden in het land. Vermijd politieke bijeenkomsten, demonstraties en mensenmassa’s.

Bepaalde gebieden in het grensgebied met Servië (Kumanovo), en Griekenland (Gevgelija) zijn nog officieel crisisgebied. Dit komt door de migranten- en vluchtelingenproblematiek. Door de toestroom van vluchtelingen kunnen vertragingen aan de grenzen ontstaan.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volf bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws of de media. Vermijd demonstraties en grote groepen mensen. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op. Draag steeds een geldig identiteitsbewijs bij u zodat u zich kunt identificeren.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In de hoofdstad Skopje en in andere steden van Macedonië kunnen politieke demonstraties voorkomen. Demonstraties in Skopje vinden vooral plaats rondom regeringsgebouwen, het parlementsgebouw en het kantoor van de procureur-generaal. De demonstraties kunnen tot ongeregeldheden leiden. Vermijd politieke bijeenkomsten, demonstraties en mensenmassa’s.

Verkeersveiligheid

Het verkeer is niet veilig. De verkeersregels worden niet altijd nageleefd. Veel weggebruikers hebben geen goede verlichting (waaronder fietsers, tractoren). Wees alert als u met de auto rijdt en houd rekening met slecht onderhouden wegen. De hoofdwegen zijn relatief goed onderhouden.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Macedonië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Skopje

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Skopje op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Wees extra alert als u reist naar het berggebied van Kumanovo tot aan de grens met Servië. Daar kunnen zich incidenten voordoen tussen speciale politie-eenheden en het leger met gewapende groeperingen. Toeristen zijn geen doelwit. Wees ook alert in het grensgebied met Albanië, tussen de steden Struga en Tetovo. Blijf in deze gebieden op de hoofdwegen en reis niet na zonsondergang.

De grensposten en de doorgaande wegen naar Kosovo en Servië zijn bereikbaar en toegankelijk.

Naar boven

Terrorisme

Ook in Macedonië is er sprake van terrorismedreiging. Blijf alert en volg de instructies van lokale autoriteiten op.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Maak geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten of verplaatsingen van militair materieel en manschappen. Dat is verboden.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Macedonië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën,  aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Macedonië komen regelmatig kleine aardbevingen voor. In het verleden zijn delen van het land ook getroffen door zware aardbevingen. Zo werd de stad Skopje in 1963 bijna helemaal verwoest.

Als het hard regent moet u in de berggebieden rekening houden met aardverschuivingen en vallende stenen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Zijn de verbindingen verbroken door de noodsituatie? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Skopje.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Macedonië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte