Vergunning activiteit Natura 2000-gebied aanvragen
Wilt u activiteiten uitvoeren in of dicht bij een Natura 2000-gebied? Bijvoorbeeld een woning bouwen of bomen kappen. Sommige activiteiten zijn schadelijk voor de natuur doordat u daarmee het leefgebied van planten of dieren verstoort. Daarom moet u bij de provincie waar u de activiteiten uitvoert een vergunning aanvragen.
Zo werkt het voor u
Hierna volgt informatie van uw provincie.
Vergunning voor Natura 2000-gebied aanvragen
Wilt u activiteiten verrichten in een beschermd natuurgebied die de kwaliteit van het gebied aantasten? U heeft een vergunning nodig anders is het verboden. U moet de vergunning aanvragen bij de provincie of bij het Ministerie van Economische Zaken.
U moet een vergunning aanvragen als:
- u een project wilt realiseren of activiteiten wilt verrichten die nadelige gevolgen kunnen hebben voor een Natura 2000-gebied. Bijvoorbeeld de bouw van windmolens die gevolgen kunnen hebben voor de vliegroute van trekvogels die overwinteren in een Natura 2000-gebied.
- niet op voorhand kan worden uitgesloten dat uw activiteiten de kwaliteit aantasten van natuurlijke habitats of de habitats verslechteren
- niet op voorhand kan worden uitgesloten dat uw activiteiten een verstorend effect hebben op de plant- en diersoorten waarvoor het gebied is aangewezen
- deze activiteiten niet zijn vrijgesteld in een beheerplan of verordening als bedoeld in de Wet natuurbescherming
Als u ook een omgevingsvergunning moet aanvragen (bijvoorbeeld voor bouwen), dan vraagt u de omgevingsvergunning aan bij het Omgevingsloket Online (OLO). Ook kunt u daar een vergunningscheck doen. Die geeft aan of u zich tot de provincie of het ministerie van Economische Zaken moet richten. Heeft u geen omgevingsvergunning nodig? Doe dan de aanvraag bij de provincie. Soms moet u bij het ministerie van Economische Zaken zijn. Controleer dit voordat u de aanvraag doet.
De provincie neemt binnen 13 weken een besluit over uw aanvraag. De provincie kan deze termijn met 7 weken verlengen.
Gaat het om een gecoördineerde procedure waarbij meerdere vergunningen op grond van verschillende wetten (zoals de Waterwet) worden aangevraagd? Dan beslist de provincie binnen 6 maanden. Ook dan kan de provincie de termijn met 6 weken verlengen. Dit wordt binnen de eerste 8 weken na indiening van de aanvraag besloten. Binnen de beslistermijn van 6 maanden legt de provincie een ontwerpbesluit 6 weken ter inzage. In deze periode kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling reageren. Na de inzagetermijn worden de aanvraag en de definitieve vergunning gepubliceerd en nogmaals 6 weken ter inzage gelegd.
U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over uw aanvraag. Bent u het niet eens met deze uitspraak? Dan kunt u binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank. Daarna is er nog de mogelijkheid van hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Bij een gecoördineerde procedure kunnen degenen die gereageerd hebben op de aanvraag en ontwerpvergunning, binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over uw aanvraag. Als u het niet eens bent met de beslissing op bezwaar kunt u binnen 6 weken in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Is er niet gereageerd binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de provincie Zeeland
Bezoekadres
Adbij 6
4331BK Middelburg
Maandag | 07:30 - 16:30 |
Dinsdag | 07:30 - 16:30 |
Woensdag | 07:30 - 16:30 |
Donderdag | 07:30 - 16:30 |
Vrijdag | 07:30 - 16:30 |
Zaterdag | Gesloten |
Zondag | Gesloten |
Het Provinciehuis is gesloten op feestdagen, de dag na Hemelvaart en de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw.