Rioolheffing betalen
U betaalt rioolheffing via de gemeentelijke belastingen voor uw afval- en regenwater dat in het riool terechtkomt. Hiermee betaalt de gemeente het onderhoud en vervanging van het riool. Sommige gemeenten noemen de rioolheffing ook wel rioolbelasting.
Gemeenten berekenen de rioolheffing op verschillende manieren. Sommige bepalen de rioolheffing bijvoorbeeld op basis van de waarde van het huis. Andere op basis van het drinkwaterverbruik. Wilt u weten hoe de gemeente de rioolheffing voor u berekent? Neem dan contact op met uw gemeente.
Rioolheffing betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari.
Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Vraag dan uw gemeente om kwijtschelding.
Zo werkt het voor u
Hierna volgt informatie van uw gemeente.
Rioolheffing
Let op. U hoeft alleen rioolheffing te betalen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.
Hebt u een woning of bedrijfsruimte en is deze direct of indirect aangesloten op de gemeentelijke riolering? Dan betaalt u rioolheffing. Het bedrag hangt af van de grootte van uw huishouden. Of van het waterverbruik in uw bedrijfsruimte.
Rioolheffing betaalt u voor de riolering en het afvoeren van afvalwater en regenwater. Van de inkomsten vernieuwt en onderhoudt de gemeente de riolering.
Woonruimte
Hoeveel rioolheffing u per jaar betaalt voor uw woning hangt af van de grootte van uw huishouden.
Bedrijfsruimte
Gebruikt u een bedrijfsruimte? Dan hangt de jaarlijkse rioolheffing voor uw adres af van uw waterverbruik.
Tarieven
Op de website van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) staan de actuele tarieven.
Bent u het niet eens met de rioolheffing? Maak dan binnen 6 weken bezwaar bij de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR).
Bent u het niet eens met de uitspraak van de BSGR? Dan kunt u binnen 6 weken na deze uitspraak in beroep gaan bij de rechtbank Den Haag.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de gemeente Leiden