Single Digital Gateway

Rioolheffing betalen

U betaalt rioolheffing via de gemeentelijke belastingen voor uw afval- en regenwater dat in het riool terechtkomt. Hiermee betaalt de gemeente het onderhoud en vervanging van het riool. Sommige gemeenten noemen de rioolheffing ook wel rioolbelasting. 

Gemeenten berekenen de rioolheffing op verschillende manieren. Sommige bepalen de rioolheffing bijvoorbeeld op basis van de waarde van het huis. Andere op basis van het drinkwaterverbruik. Wilt u weten hoe de gemeente de rioolheffing voor u berekent? Neem dan contact op met uw gemeente.  

Rioolheffing betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari. 

Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Vraag dan uw gemeente om kwijtschelding.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Rioolheffing

Let op. U hoeft alleen rioolheffing te betalen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente. 

Bij het vaststellen van de rioolheffing maakt de gemeente onderscheid tussen de eigenaar van de woning en een grootgebruiker. Gebruikers die meer dan 500 m3 water gebruiken op jaarbasis, betalen een gebruikersd eel. Er gelden 2 riooltarieven.

Het tarief van rioolheffing kunt u vinden onder het kopje 'Hoeveel moet ik betalen?'

Betalen

U krijgt een brief van de gemeente met daarin de hoogte van de rioolheffing. In de brief staat hoe u moet betalen. En voor welke datum dit moet.  

Kwijtschelding

Heeft u een laag inkomen en geen eigen vermogen? Dan hoef je de rioolheffing eigenaar misschien niet te betalen. U kunt dan kwijtschelding aanvragen. Voor rioolheffing gebruiker is geen kwijtschelding mogelijk.

Als u het niet eens bent met de aanslag, kunt u bezwaar maken. U moet de aanslag wel betalen. Kijk voor meer informatie op Bezwaar maken tegen belastingaanslag.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Eindhoven

Laatst gecontroleerd op 20 september 2022