Single Digital Gateway

Persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Bijvoorbeeld hulp in de huishouding of jeugdhulp voor uw kind. U vraagt een pgb aan bij de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor in uw regio. Dit hangt af van het soort zorg dat u nodig heeft.

Wilt u een pgb aanvragen? Bij een pgb horen vaardigheden en verplichtingen. Lees welke verplichtingen en vaardigheden horen bij een pgb.

Zorgt u voor een hulpbehoevend kind of jongere? Bijvoorbeeld als ouder of verzorger? Dan kunt u een pgb voor jeugdhulp aanvragen bij uw gemeente via de Jeugdwet.

Wilt u als volwassene regelen dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld met huishoudelijke hulp of door het aanpassen van uw woning? Dan kunt u een pgb aanvragen bij de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Heeft u langer dan 1 jaar verpleging en/of verzorging nodig? Of zorgt u voor een kind dat deze zorg nodig heeft? Dan kunt u pgb aanvragen bij uw zorgverzekeraar.

U kunt het bedrag van dit pgb ook gebruiken voor palliatieve terminale zorg. Palliatieve terminale zorg is zorg voor mensen die niet meer beter worden en in de laatste fase van hun leven zijn.

Op de website van Zorgverzekeraars Nederland vindt u de contactgegevens van alle zorgverzekeraars

Wilt u zorg of ondersteuning inkopen voor iemand die blijvend 24 uur per dag toezicht of zorg nodig heeft? Dan kunt u pgb aanvragen via de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit doet u bij het zorgkantoor in uw regio. U heeft hiervoor een Wlz-indicatie nodig.

U vraagt de Wlz-indicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ behandelt uw aanvraag en beoordeelt of u langdurige zorg kunt krijgen. Kan dit? Dan krijgt u een indicatie die levenslang geldig blijft.

U kunt meerdere pgb’s tegelijk ontvangen. Bijvoorbeeld als u of uw kind een indicatie heeft voor begeleiding, verzorging en verpleging. Dan krijgt u een pgb van de gemeente (via de Wmo of Jeugdwet) en de zorgverzekeraar (via de Zorgverzekeringswet).

Lees meer over het combineren van meerdere pgb’s.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen

Ondersteuning vanuit het Sociaal Domein kunt u op twee manieren ontvangen. U kunt kiezen voor zorg in natura (zin) of persoonsgebonden budget (pgb). Als u kiest voor zorg in natura, dan krijgt u de zorg van een zorgaanbieder die een contract heeft met de gemeente Helmond. De zorgaanbieder zorgt ervoor dat er een zorgverlener aanwezig is en regelt bovendien de administratie rondom de zorgverlening. Wij hebben een ruime keuze aan zorgaanbieders. Vindt u die zorg niet geschikt in uw situatie? Dan kunt u misschien in aanmerking komen voor een pgb. U moet duidelijk aangeven waarom u een pgb wilt ontvangen.

De gemeente bekijkt of een pgb bij u past:

  • U moet op eigen kracht (of met hulp van uw netwerk of vertegenwoordiger) de taken kunnen uitvoeren die horen bij de regels van het pgb
  • U moet motiveren waarom u de maatwerkvoorziening via een pgb wilt ontvangen
  • De diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen die bij de maatwerkvoorziening horen, moeten veilig, doeltreffend en cliëntgericht worden verstrekt

U kunt dan bijvoorbeeld zelf kiezen wie u inhuurt voor hulp in de huishouding of begeleiding bij het wonen. Met een pgb kunt u ook jeugdhulp inkopen. Eén van de regels voor pgb binnen de gemeente Helmond is dat een pgb niet meer mag kosten dan de ondersteuning in natura. Als de ondersteuning die u wilt inkopen duurder is, dan betaalt u de extra kosten zelf.

Om een pgb te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U stelt een pgb-plan op. In dit zorgplan zet u welke hulp u nodig heeft.
  • De gekozen hulpverleners moeten aan kwaliteitseisen voldoen.
  • U sluit zelf een overeenkomst met de hulpverleners.
  • U moet uw pgb zelf beheren. U moet bijvoorbeeld zelf een contract met de hulpverleners maken. Ook moet u hen aansturen en uw administratie bijhouden. U kunt ook een pgb-vertegenwoordiger vragen om dit voor u te doen.

Trekkingsrecht en uitbetaling

U krijgt het pgb niet op uw bankrekening (met uitzondering van een pgb voor bijv. een scootmobiel of traplift). U geeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opdracht om uw zorgverleners te betalen. Dit heet ‘trekkingsrecht’. De SVB betaalt zorgverleners op basis van een factuur, een urenbriefje of een maandelijkse betaling. U kunt nog steeds zelf uw zorgverlener(s) kiezen en houdt de regie op uw pgb.

Kijk voor meer informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

U moet in de meeste gevallen een eigen bijdrage betalen. U krijgt dan elke 4 weken een factuur van het CAK voor de eigen bijdrage. U kunt het CAK hiervoor ook machtigen. U betaalt uw eigen bijdrage niet uit uw pgb. Uw pgb is alleen bedoeld om zorg in te kopen. De eigen bijdrage moet u zelf betalen. Het CAK geeft op de website de mogelijkheid om uw eigen bijdrage zelf uit te rekenen. Kijk voor meer informatie op de website van het CAK. Voor zorg die u ontvangt in het kader van de Jeugdwet geldt geen eigen bijdrage.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Helmond