Nederland Wereldwijd

Persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee u zelf zorg of ondersteuning inkoopt. Bijvoorbeeld hulp in de huishouding of jeugdhulp voor uw kind. U vraagt een pgb aan bij de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor in uw regio. Dit hangt af van het soort zorg dat u nodig heeft.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Let op. U kunt alleen een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente. 

Met een persoonsgebonden budget kunt u zorg, hulp of ondersteuning inkopen. Er zijn 2 soorten PGB:

PGB periodiek voor maandelijks terugkerende zorg

Met een PGB bepaalt u zelf wie uw zorg levert. Dit kan een professionele zorgorganisatie zijn, maar ook een ZZP-er (een zelfstandig ondernemer) of iemand uit uw sociaal netwerk: een familielid, buurman/vrouw of vriend of kennis. U sluit dan zelf met één of meer zorgverleners een overeenkomst en houdt zelf uw administratie bij. De hoogte van het PGB is afhankelijk van welke zorgverlener u kiest. De betaling doet de Sociale Verzekeringsbank (SVB in Dutch).

PGB voor een eenmalige voorziening

PGB voor een eenmalige voorziening

Met een PGB bepaalt u zelf waar en bij wie u de voorziening aanschaft. U bent ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele verzekering van de voorziening. U krijgt van de gemeente een PGB ter hoogte van maximaal het bedrag dat de gemeente betaalt voor aanschaf van de geïndiceerde voorziening bij haar leverancier. Daarnaast ontvangt u eenmalig een tegemoetkoming in de kosten van onderhoud en service ter hoogte van maximaal het bedrag dat de gemeente hiervoor betaalt aan haar leverancier over een periode van vijf of zeven jaar.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Bernheze

Bezoekadres