NederlandWereldwijd

Paspoort aanvragen of verlengen in Nederland

Wilt u uw paspoort aanvragen of verlengen? Dan maakt het uit welke nationaliteit u heeft. En waar u woont.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Paspoort aanvragen of verlengen in Nederland

Let op. Je kunt alleen een paspoort aanvragen of verlengen als je in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente. Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doe je zelf. Een reisdocument haal je op bij de locatie waar je het hebt aangevraagd. Je betaalt de kosten bij de aanvraag. 

Maak een afspraak voor de aanvraag van een paspoort

Heb je de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woonplaats in Nederland? Dan kun je een paspoort aanvragen of verlengen bij een grensgemeente.

Geldigheid

De geldigheidsduur van een paspoort voor volwassenen is 10 jaar. 

Lichamelijk of verstandelijk beperkt

Ben je lichamelijk of verstandelijk beperkt en woon je zelfstandig? Als je een paspoort wilt aanvragen maar daarvoor niet naar de gemeente kunt komen, neem dan contact op met de afdeling Publieke Dienstverlening van de gemeente, via (073) 615 51 55.

Spoedaanvraag

Heb je heel snel een paspoort nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Je betaalt extra kosten voor het spoedproces. Als je het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, zorgen we dat het na 2 werkdagen klaarligt. Heb je het paspoort eerder nodig? Dan kun je de eerste dag na uw aanvraag vanaf 10.00 uur bellen of het al binnen is. Heb je je oude paspoort niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Vertrek je vandaag al? Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Meenemen afspraak

 • Je oude paspoort en/of identiteitskaart. Heb je er meer dan één? Neem dan alles mee. Het maakt niet uit of ze nog geldig of verlopen zijn.
 • Een pasfoto in kleur die niet ouder is dan een half jaar. De pasfoto moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. Maak de pasfoto van tevoren bij een vakfotograaf. Bij de gemeente kan je geen pasfoto maken.
 • Pinpas
 • Voor een tweede paspoort breng je bewijsstukken mee om aan te tonen waarom je een tweede paspoort nodig hebt.
 • Voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort neem je ook een geldige verblijfsvergunning mee.

Jonger dan 18 jaar? Of vraag je een paspoort aan voor een kind?

Ouders, gezaghebbenden of gemachtigden vragen een paspoort aan voor een kind jonger dan 18 jaar. Bij de afspraak moet het kind ook aanwezig zijn.

Breng dan ook mee:

 • Alle reisdocumenten die het kind eventueel in bezit heeft, ook als die verlopen zijn;
 • Toestemming van (beide) ouder(s) of gezaghebbende(n). Geef digitaal toestemming via het toestemmingsformulier. Toestemming is verplicht bij een paspoortaanvraag voor kinderen tot 18 jaar;
 • Een origineel identiteitsbewijs van de ouder(s) of gezaghebbende(n) die meekomt/komen naar de afspraak.

Als één van de ouders geen toestemming kan of wil geven, dan kun je vervangende toestemming aanvragen bij het Paleis van Justitie.

Ophalen of bezorgen

Een paspoort haal je af op dezelfde locatie als waar je het paspoort hebt aangevraagd. Voor het afhalen hoef je geen afspraak te maken.

Haal je een paspoort op voor een kind dat 4 jaar of ouder is? Dan moet het kind erbij zijn. Is het kind jonger dan vier jaar? Dan hoeft het kind niet mee te komen bij het afhalen. Voorwaarde is wel dat de ouder of gezaghebbende die het paspoort zonder kind op komt halen op hetzelfde adres ingeschreven staat als het kind. 

Je kunt een paspoort ook laten bezorgen.

Kwijt of gestolen

Paspoort verloren of gestolen? Dan moet je aangifte doen van vermissing bij de gemeente. Woon je in gemeente ‘s-Hertogenbosch? Dan kan je digitaal aangifte doen via onderstaande knop.

Je kan je paspoort na de aangifte niet meer gebruiken. Vind je hem terug? Lever je teruggevonden paspoort in bij de gemeente.

Bij een vermissing kunnen we de normale levertijd van 6 werkdagen voor een nieuw paspoort niet beloven.

Is je paspoort in het buitenland verloren of gestolen? Doe dan voor je reisverzekering ook direct aangifte bij de politie daar. Doe vervolgens aangifte van vermissing bij de gemeente.

Identificatielicht

Ben je 14 jaar of ouder? Dan laat je een geldig identiteitsbewijs zien als een bevoegd ambtenaar dat vraagt. Dat ben je verplicht. Voor kinderen jonger dan 14 jaar geldt dit meestal niet. Maar in de zorg en het openbaar vervoer moeten kinderen zich wel altijd kunnen identificeren. Meer informatie over de identificatieplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten de Schengenruimte vragen een bewijs dat de volwassene met het kind mag reizen. Het kan anders bijvoorbeeld problemen geven bij de douane wanneer jij en het kind verschillende achternamen hebben. Het is daarom belangrijk dat je kunt laten zien dat je de ouder bent, het gezag hebt en/of een verklaring hebt dat je met het kind mag reizen.

Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis:

 • Een toestemmingsformulier (via de website van Defensie).
 • Kopie van paspoort van toestemming gevende ouder.
 • Recent internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van het kind, mét oudergegevens.

Kosten

U betaalt kosten voor de aanvraag van een paspoort. Bekijk de kosten op de gemeentelijke website.

Meer informatie

Neem voor het aanvragen, de kosten en voorwaarden contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch via telefoon of WhatsApp +31 73 - 615 51 55 of stuur een e-mail via het digitaal contactformulier.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch

Bezoekadressen