Nederland Wereldwijd

Paspoort aanvragen of verlengen in Nederland

Wilt u uw paspoort aanvragen of verlengen? Dan maakt het uit welke nationaliteit u heeft. En waar u woont.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente 's-Hertogenbosch: Paspoort aanvragen of verlengen

Let op. U kunt alleen een paspoort aanvragen of verlengen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente. Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. Een reisdocument haalt u op bij de locatie waar u het hebt aangevraagd. U betaalt de kosten bij de aanvraag. 

Maak hier een afspraak voor de aanvraag van een paspoort

Heeft u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woonplaats in Nederland? Dan kunt u een paspoort aanvragen of verlengen bij een grensgemeente.

Geldigheid

De geldigheidsduur van een paspoort voor volwassenen is 10 jaar. Een paspoort dat vóór 9 maart 2014 is uitgegeven, is 5 jaar geldig.

Lichamelijk of verstandelijk beperkt

Bent u lichamelijk of verstandelijk beperkt en woont u zelfstandig? U wilt een paspoort aanvragen maar kunt daarvoor niet naar de gemeente komen? Neem dan contact op met de afdeling Publieke Dienstverlening van de gemeente, via telefoonnummer +31 73 615 51 55.

Spoedaanvraag

Hebt u snel een paspoort nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U betaalt daarvoor extra. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, zorgen we dat het na 2 werkdagen klaarligt. Hebt u het paspoort eerder nodig? Dan kunt u de eerste dag na uw aanvraag vanaf 10.00 uur bellen of het al binnen is. Hebt u uw oude paspoort niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Vertrekt u vandaag al? Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Neem mee als u een paspoort komt aanvragen

  • Al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig.
  • Een recente pasfoto in kleur niet ouder dan een half jaar, die voldoet aan de pasfoto-eisen. Een schoolfoto voldoet niet. Bekijk de pasfoto-eisen op de website van de Rijksoverheid.
  • Voor een tweede paspoort: bewijsstukken waarmee u de noodzaak van een tweede paspoort uitlegt.

Jonger dan 18 jaar? Of vraagt u een paspoort aan voor uw kind?

Ouders, gezaghebbenden of gemachtigden vragen een paspoort aan voor een kind jonger dan 18 jaar. Bij de afspraak moet het kind ook aanwezig zijn. Ook bij het afhalen van een paspoort dient het kind vanaf de leeftijd van vier jaar mee te komen.

Breng dan ook mee:

  • Een origineel legitimatiebewijs van (beide) ouder(s) of gezaghebbende(n).
  • Alle reisdocumenten die uw kind in bezit heeft, ook als het document verlopen is.
  • Een ingevuld toestemmingsformulier van (beide) ouder(s) of van degene(n) die het gezag over het kind hebben. Dit geldt bij een paspoortaanvraag voor kinderen tot 18 jaar. Het formulier moet voorzien zijn van een originele handtekening. Gebruik van een gescand/digitaal exemplaar is niet toegestaan.

Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven, dan kunt u vervangende toestemming vragen bij het Paleis van Justitie.

Vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort

Voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort neemt u hetzelfde mee als bij de aanvraag voor een Nederlands paspoort. Daarnaast hebben we uw geldige verblijfsvergunning nodig.

Ophalen of bezorgen

Het paspoort haalt u op bij de locatie waar u het hebt aangevraagd. Haalt u een paspoort op voor een kind? Dan moet het kind van 4 jaar of ouder hierbij aanwezig zijn. Ophalen kan zonder afspraak. 

U kunt het paspoort ook laten bezorgen. Laat dit al weten bij de aanvraag van het reisdocument. U betaalt dan direct de kosten voor de bezorging. De bezorgdatum spreken we met u af.

Het document blijft 3 maanden bij ons liggen. Is het dan niet opgehaald? Dan wordt het vernietigd.

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen is dan niet gegarandeerd. Is uw paspoort in het buitenland verdwenen? Dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

U kunt bij vermissing binnen Nederland digitaal hier aangifte doen. Let op! Dit kan alleen in uw eigen gemeente.

Legitimatieplicht

Iedereen van 14 jaar en ouder moet als de overheid dat vraagt een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Voor kinderen onder de 14 jaar geldt geen algemene identificatieplicht. In de zorg moeten kinderen zich wel legitimeren. Ook voor openbaar vervoer is er een uitzondering. Ga voor meer informatie over legitimatieplicht naar de website van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is, het gezag heeft en/of met het kind mag reizen. Voor een alleenreizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van Defensie.

Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis:

  • Een toestemmingsformulier (via de website van Defensie).
  • Kopie van paspoort van toestemming gevende ouder.
  • Recent internationaal uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) van het kind, mét oudergegevens.

Kosten

U betaalt kosten voor de aanvraag van een paspoort. Neem voor de prijzen en meer informatie contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch via telefoon of WhatsApp +31 73 - 615 51 55 of stuur een e-mail via het digitaal contactformulier.

Meer informatie

Neem voor het aanvragen, de kosten en voorwaarden contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch via telefoon of WhatsApp +31 73 - 615 51 55 of stuur een e-mail via het digitaal contactformulier.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch

Bezoekadressen