Single Digital Gateway

Onroerendezaakbelasting (OZB) betalen voor woning

Heeft u een (vakantie)huis of appartement in Nederland? Dan betaalt u jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB). Uw gemeente bepaalt het tarief. Huurders betalen geen OZB.

De OZB is een percentage van de WOZ-waarde van uw (vakantie)woning. De gemeente stelt de hoogte van de OZB zelf jaarlijks vast. Daarom verschilt het per gemeente.

Kunt u de OZB niet betalen? Vraag dan uw gemeente om kwijtschelding. U hoeft dan de belasting niet te betalen. Of u betaalt een deel van de belasting. De gemeente bepaalt of u voor kwijtschelding in aanmerking komt.

OZB betaalt u via de gemeentelijke belastingaanslag. Meestal ontvangt u deze aanslag in de eerste helft van februari.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Onroerendezaakbelasting (OZB) betalen voor woning

Onroerendezaakbelasting (ozb) is een gemeentelijke belasting. De eigenaar van een huis, een stuk grond, een garagebox of een bedrijfspand moet deze belasting betalen. Ook de huurder van een bedrijfspand of de gebruiker van de grond betaalt ozb.

Het bedrag hangt af van de WOZ-waarde van uw pand op 1 januari. Wij bepalen met de WOZ-waarde hoeveel uw huis of pand waard is. Daarna berekenen we de ozb over dat bedrag. U krijgt dan van ons een brief, een belastingaanslag. Hierop staat hoeveel u moet betalen.

Verhuist u of verkoopt u uw pand of grond? U betaalt de ozb voor het hele jaar. Wij kijken dan naar wie eigenaar of huurder is op 1 januari. U betaalt dus ook pas vanaf 1 januari ozb voor uw nieuwe pand. Vaak wordt de ozb verrekend met de nieuwe eigenaar bij de notaris.

Tarieven

Voor de huidige tarieven verwijzen we door naar onze website:  Onroerend zaakbelasting
 

Betalen

U krijgt jaarlijks de OZB-aanslag van uw gemeente. Op deze aanslag staat het bedrag dat u moet betalen. U betaalt dit bedrag binnen 6 weken. Kunt u het bedrag niet in 1 keer betalen? Dan kunt u:

  • in delen betalen: u vraagt een automatische incasso aan en de gemeente schrijft het bedrag in delen (iedere maand) af van uw bankrekening; automatisch incasso
  • een betalingsregeling aanvragen bij de gemeente; betalingsregeling

Kwijtschelding OZB

Kunt u de OZB-aanslag niet betalen? U kunt vragen aan de gemeente of u (een deel) niet hoeft te betalen. Dit heet kwijtschelding. U kunt kwijtschelding aanvragen via: kwijtschelding gemeentelijke belastingen

OZB na verhuizing

Gaat u later in het jaar verhuizen? Dan betaalt u alsnog de OZB-aanslag die bepaald is op 1 januari. U hoeft voor uw nieuwe woning geen OZB meer te betalen. Meestal wordt dit door de notaris verrekend met de nieuwe eigenaren.

Bent u het niet eens met de WOZ van uw woning? Of met de OZB? Dan kunt u bezwaar maken. Dit kan via: bezwaar gemeentelijk belastingen

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Veendam

Laatst gecontroleerd op 22 september 2022