Single Digital Gateway

Omgevingsvergunning aanvragen

Bent u van plan om in uw tuin of naast uw huis iets te bouwen of te slopen? Bijvoorbeeld een garage bouwen of een boom kappen? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. In sommige gevallen hoeft u alleen een melding te doen.

Voor sommige werkzaamheden in uw tuin en naast uw huis heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld: 

  • bouwen;
  • slopen;
  • maken van een in- en uitrit;
  • een monument aanpassen, verbouwen of restaureren;
  • bomen kappen. 

Kijk op het Omgevingsloket om te checken of u een omgevingsvergunning moet hebben. Of dat u een melding moet doen.

Vraag de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

omgevings vergunning

Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? U kunt bij het Omgevingsloket online een vergunningcheck doen.

Stap 1: Een (ver)bouwplan maken

Noteer voor uzelf de uitgangspunten van uw plan: ligging en grootte, inhouds- en oppervlaktematen, gebruiksfuncties en dergelijke. Vervolgens kunt u met deze informatie uitzoeken wat u vanuit de gemeente moet regelen, ga daarvoor naar stap 2.

Stap 2: Vooroverleg*

  • Als eerste kunt u via omgevingsloket.nl een vergunningcheck doen. Hiermee checkt u welke vergunning u aan dient te vragen.
  • Vervolgens betrekt u uw omgeving bij uw conceptplannen.
  • Daarna kunt u een aanvraag voor vooroverleg (haalbaarheidsonderzoek) via omgevingsloket.nl doen. De gemeente bekijkt via deze weg uw (ver)bouwplan vanuit verschillende vakgebieden en geeft advies over uw plannen. In deze fase kunt u aan de hand van dit advies nog uw plannen wijzigen zonder onnodige kosten te maken en vast te zitten aan termijnen.

Stap 3: Definitieve aanvraag indienen

Om een online aanvraag in te dienen heeft u DigiD nodig. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u via de website van DigiD een DigiD-account aanvragen. Voor bedrijven geldt een andere inlogmethode. Zij kunnen inloggen via eHerkenning.

Online vergunning aanvragen

Als u een omgevingsvergunning op papier wilt aanvragen, kunt u uw aanvraagformulier samenstellen via het omgevingsloket. U kunt de papieren aanvraag versturen naar de gemeente Oldenzaal, Postbus 354, 7570 AJ, Oldenzaal. Voor hulp bij het invullen kan de formulierenservice helpen. Voor het maken van een situatieschets kunt u gebruik maken van de site: www.atlasvanoverijssel.nl en deze kunt u dan bij de aanvraag voegen.

De gemeente toetst de aanvraag

De gemeente bekijkt eerst of de aanvraag compleet is. Als deze nog niet compleet is, krijgt u nog de kans de aanvraag aan te vullen. Daarna bekijkt de gemeente of de aanvraag inhoudelijk klopt. Tussen de ingediende aanvraag en de vergunningverlening (stap 3 en 4) zitten gemiddeld 8 weken. Soms heeft de gemeente meer tijd nodig voor een beoordeling. Dan verlengen we de termijn.

Kan de gemeente een vergunning verlenen?

  • Ga naar stap 4
  • Aanvraag afgewezen

De gemeente stelt u op de hoogte het voornemen te hebben uw aanvraag af te wijzen. U mag hier eerst nog schriftelijk op reageren. De gemeente beoordeelt uw reactie en besluit dan de vergunning toch af te geven of maakt het besluit uw aanvraag definitief te weigeren.

Stap 4: Start werkzaamheden

Tegen het besluit kan nog 6 weken bezwaar worden gemaakt. De bezwaartermijn start de dag na bekendmaking van het besluit. Als er een bezwaar is, ontvangt u daarover een bericht van ons. U ontvangt geen bericht als er geen bezwaren zijn. We raden u aan iets langer dan 6 weken te wachten (i.v.m. eventueel nagekomen bezwaren via de post), voordat u begint met bouwen.

*Meer informatie over het vooroverleg

Als uw plan vergunningplichtig is adviseren wij u in een aantal gevallen eerst een vooroverleg omgevingsvergunning in te dienen voordat u een officiële aanvraag doet. Aan de hand van een vooroverleg beoordelen wij of uw plan haalbaar is. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een bouwplan, dan wordt getoetst aan het bestemmingsplan en wordt uw plan officieus voorgelegd aan de Stadsbouwmeester (welstand) voor de welstandsaspecten. U krijgt van ons te horen of het zinvol is een aanvraag in te dienen. Dit kan voor u goedkoper zijn.

U kunt voor de volgende activiteiten een vooroverleg indienen:

  • Vergunningvrij bouwen
  • Bouwen
  • Milieu
  • Afwijken bestemmingsplan
  • Monumenten

Aanvragen vooroverleg

Via het omgevingsloket dient u digitaal uw vooroverleg in. Voor het digitaal indienen van uw vooroverleg moet u gebruik maken van DigiD of eHerkenning. Zo weten wij dat wij ook echt met u te maken hebben. U kunt via de website van DigiD een DigiD-account aanvragen. Voor bedrijven geldt een andere inlogmethode. Zij kunnen inloggen via eHerkenning.

Ook kunt u gebruik maken van het formulier vooroverleg Wabo. Dit formulier met bijbehorende stukken kunt u indienen via info@oldenzaal.nl, bij de publieksbalie in het stadhuis of per post:

Gemeente Oldenzaal, Afdeling Publiekszaken, Postbus 354, 7570 AJ Oldenzaal
Voor hulp bij het invullen kan de formulierenservice helpen, Hulp bij invullen van formulieren.

  1. Ga naar Omgevingsloket online.
  2. Doe de vergunningcheck.
  3. U ziet of u een vergunning nodig heeft. 
  4. U kunt de vergunning meteen online of schriftelijk aanvragen. Voor beide opties gebruikt u het Omgevingsloket. Log in met DigiD (voor uzelf) of met eHerkenning (voor een bedrijf).

Voor het indienen van een aanvraag voor vooroverleg, zijn leges verschuldigd. De kosten voor het in behandeling nemen van een vooroverleg bedragen € 150,00. Indien binnen een jaar na afronding van het vooroverleg een definitieve aanvraag wordt ingediend, dan worden de kosten van het vooroverleg verrekend met de leges die bij de daadwerkelijke aanvraag omgevingsvergunning in rekening worden gebracht. 

Als er een welstandstoets nodig is bij de beoordeling van het vooroverleg, worden de leges voor het vooroverleg vermeerderd met € 75,00. Van dit bedrag vindt naderhand geen verrekening plaats. Wij streven ernaar om binnen 6 weken een antwoord op uw aanvraag vooroverleg te geven.

De gemeente heeft 8 weken (standaard procedure) nodig om uw aanvraag te beoordelen. Soms is dat 26 weken (uitgebreide procedure). Bijvoorbeeld als u iets anders wilt dan wat in het bestemmingsplan staat. De gemeente kan de termijn 1 keer met 6 weken verlengen.

U kunt de lijst met vergunningaanvragen en besluiten bekijken op [link naar pagina gemeente].

Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u bezwaar maken. Het volgende geldt:

  • Bij een standaard omgevingsvergunning (8 weken) maakt u bezwaar binnen 6 weken na de bekendmaking van het besluit. Hoe u dat doet staat bij de gepubliceerde besluiten.   
  • Is het een uitgebreide omgevingsvergunning (26 weken), dan is het een ontwerpbesluit. U kunt binnen 6 weken een zienswijze indienen. Daarna komt er een definitief besluit. U kunt binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt uw brief sturen naar: [Adres rechtbank]

Goed om te weten

U mag pas beginnen als u de vergunning heeft gekregen. Begint u eerder, dan moet u misschien de werkzaamheden op eigen kosten ongedaan maken.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Oldenzaal

Laatst gecontroleerd op 2 januari 2024