Single Digital Gateway

Omgevingsvergunning aanvragen

Bent u van plan om in uw tuin of naast uw huis iets te bouwen of te slopen? Bijvoorbeeld een garage bouwen of een boom kappen? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. In sommige gevallen hoeft u alleen een melding te doen.

Voor sommige werkzaamheden in uw tuin en naast uw huis heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld: 

  • bouwen;
  • slopen;
  • maken van een in- en uitrit;
  • een monument aanpassen, verbouwen of restaureren;
  • bomen kappen. 

Kijk op het Omgevingsloket om te checken of u een omgevingsvergunning moet hebben. Of dat u een melding moet doen.

Vraag de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Omgevingsvergunning aanvragen

Wilt u in of om uw woning of bedrijf gaan bouwen, verbouwen, slopen of iets anders in uw woonomgeving veranderen? Vaak hebt u dan een omgevingsvergunning nodig volgens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Via deze wet zijn 25 vergunningen, ontheffingen en meldingen geïntegreerd in één omgevingsvergunning. Zo kunt u al uw benodigde vergunningen in een keer aanvragen bij slechts één loket. Dit bespaart u tijd en geld. Ook geldt er één bezwaar- en beroepsprocedure.

U hebt wellicht een omgevingsvergunning nodig voor de volgende activiteiten:

  • het bouwen of verbouwen van een bouwwerk (zoals een huis) - bouwvergunning
  • het slopen van een bouwwerk in beschermd stads- of dorpsgezicht
  • het veranderen van een gemeentelijk of provinciaal monument, of het verbouwen of slopen van een monument
  • het aanleggen van een weg
  • het maken van een uitweg (of uitrit) op de gemeentelijke of provinciale weg
  • het aanbrengen van een alarminstallatie aan een onroerende zaak (zoals een fabriek, kantoor of huis)
  • het maken en aanbrengen van reclame (zoals een reclamebord) of dit als eigenaar toestaan
  • het kappen van een boom of vellen van een houtopstand
  • het starten van een B&B

Soms zijn er nog andere activiteiten waarvoor u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Welke dit zijn, vindt u in de gemeentelijke (of provinciale) verordening.

Omgevingsloket online
U kunt via het https://omgevingswet.overheid.nl/home een vergunningencheck doen. U ziet dan of u wel of niet een omgevingsvergunning moet aanvragen of dat u een melding moet doen. Neem bij vragen over de te volgen procedure altijd contact op met de gemeente.

Via Omgevingsloket online kunt u uw aanvraag meteen digitaal indienen. U hebt dan een DigiD inlogcode nodig als u als particulier een aanvraag doet. Meer informatie over DigiD vindt u op www.digid.nl(externe link). Wilt u voor uw bedrijf een aanvraag digitaal indienen, dan hebt u eHerkenning nodig. Meer informatie vindt u op www.eherkenning.nl(externe link).

Omgevingsvergunning aanvragen
In het Omgevingsloket online kunt u het aanvraagformulier digitaal invullen of het formulier downloaden en op papier uitprinten. Het ingevulde aanvraagformulier stuurt u naar de gemeente.

Beslissing op de aanvraag
De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst op uw aanvraag. Deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. Beslist de gemeente niet binnen de termijn, dan wordt de vergunning automatisch (van rechtswege) verleend.
Voor complexe aanvragen geldt een beslistermijn van 26 weken. Ook deze termijn kan eenmalig met 6 weken verlengd worden. Bij deze procedure kan de vergunning echter niet van rechtswege worden verleend.

Bezwaar en beroep
Bent u het niet eens met de beslissing op uw vergunningaanvraag, dan kunt u bezwaar maken bij de gemeente. Dien uw bezwaar in binnen 6 weken na de bekendmaking van het besluit. Daarna kunt u in beroep gaan bij de bestuursrechter.

Aan dit product zijn kosten verbonden. De actuele leges vindt u in de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2024 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)

De gemeente heeft 8 weken (standaard procedure) nodig om uw aanvraag te beoordelen. Soms is dat 26 weken (uitgebreide procedure). Bijvoorbeeld als u iets anders wilt dan wat in het bestemmingsplan staat. De gemeente kan de termijn 1 keer met 6 weken verlengen.

U kunt de lijst met vergunningaanvragen en besluiten bekijken op .

Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u bezwaar maken. Het volgende geldt:

  • Bij een standaard omgevingsvergunning (8 weken) maakt u bezwaar binnen 6 weken na de bekendmaking van het besluit. Hoe u dat doet staat bij de gepubliceerde besluiten.   
  • Is het een uitgebreide omgevingsvergunning (26 weken), dan is het een ontwerpbesluit. U kunt binnen 6 weken een zienswijze indienen. Daarna komt er een definitief besluit. U kunt binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt uw brief sturen naar:

Goed om te weten

U mag pas beginnen als u de vergunning heeft gekregen. Begint u eerder, dan moet u misschien de werkzaamheden op eigen kosten ongedaan maken.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Laarbeek

Laatst gecontroleerd op 2 januari 2024