Single Digital Gateway

Omgevingsvergunning aanvragen

Bent u van plan om in uw tuin of naast uw huis iets te bouwen of te slopen? Bijvoorbeeld een garage bouwen of een boom kappen? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. In sommige gevallen hoeft u alleen een melding te doen.

Voor sommige werkzaamheden in uw tuin en naast uw huis heeft u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld: 

  • bouwen;
  • slopen;
  • maken van een in- en uitrit;
  • een monument aanpassen, verbouwen of restaureren;
  • bomen kappen. 

Kijk op het Omgevingsloket om te checken of u een omgevingsvergunning moet hebben. Of dat u een melding moet doen.

Vraag de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Hoorn: Omgevingsvergunning aanvragen

Heeft u bouw- of verbouwplannen? Wilt u iets slopen, een uitrit aanleggen of een boom kappen? 

Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. 

U kunt dit zelf controleren
Daarna kunt u ook zelf een vergunning aanvragen.

Als u gaat bouwen, moet u rekening houden met onderstaande onderwerpen:

Bouwbesluit

U moet zich houden aan de eisen van het Bouwbesluit 2012. Hierin staan welke bouwtechnische eisen gelden voor een gebouw. Het gaat dan bijvoorbeeld om veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Bestemmingsplan

Uw plannen moeten binnen het bestemmingsplan passen. Meer informatie over bestemmingsplannen vindt u op www.ruimtelijkeplannen.nl. Als uw bouwplan niet aan het bestemmingsplan voldoet, kunt u de gemeente vragen van het bestemmingsplan af te wijken. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Welstandseisen

Als uw vergunningvrije bouwwerk in strijd is met de welstandseisen, kan de gemeente u verplichten te voldoen aan de welstandseisen. Lees meer over deze eisen in de welstandsnota van de gemeente.

Archeologie

Als u de bodem verstoort, krijgt u mogelijk te maken met de archeologie. Kijk voor meer informatie op www.archeologiewestfriesland.nl.

Burenrecht

Bij iedere verbouwing gelden de regels van het burenrecht. Bespreek uw plannen daarom vooraf met de buren. Het burenrecht geldt altijd, of u nu wel of geen vergunning nodig heeft. Als uw bouwplan in strijd is met het burenrecht, zal u daar met uw buren onderling uit moeten komen. De gemeente speelt hier geen rol in.

Belangrijk om te weten:

1. Na de aanvraag stuurt de gemeente u een bericht van ontvangst. De gemeente beoordeelt of uw aanvraag aan alle wettelijke eisen voldoet. Als er stukken ontbreken, ontvangt u bericht. 

2. De gemeente publiceert uw aanvraag en besluit in het ‘Hoorns Nieuwsblad’, op de eigen website en via officielebekendmakingen.nl. Bij een veelvoorkomende aanvraag hoort u binnen 8 weken of u wel of geen omgevingsvergunning krijgt.

3. Als u de omgevingsvergunning heeft ontvangen, hebben belanghebbenden, bijvoorbeeld omwonenden, maximaal 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen. Uw vergunning is definitief als er geen bezwaren binnenkomen. Soms bent u na ontvangst van de omgevingsvergunning wettelijk verplicht om 6 weken te wachten voordat u mag starten met de werkzaamheden. Dit is het geval als u bijvoorbeeld iets gaat slopen of kappen.

De kosten voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van:

  • het aantal activiteiten waarvoor u een vergunning nodig heeft. 
  • de bouwsom van uw project.

Meestal beslist de gemeente binnen 8 weken of u wel of geen omgevingsvergunning krijgt. Het gaat dan om veel voorkomende aanvragen. Bij bijzondere situaties beslist de gemeente binnen 26 weken.

https://www.hoorn.nl/bezwaar

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Hoorn

Laatst gecontroleerd op 2 januari 2024