Nederland Wereldwijd

Ontheffing milieuzone aanvragen

Een milieuzone is een gebied in een stad waar bepaalde vervoersmiddelen niet mogen rijden. Bijvoorbeeld dieselauto’s en vrachtwagens. Heeft u met uw voertuig geen toegang tot een milieuzone in een Nederlandse gemeente? U kunt dan misschien onder voorwaarden een ontheffing aanvragen bij de gemeente.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Milieuzone dieselauto's, dieselvrachtauto's en dieselautobussen

Personenauto’s op diesel

In de gemeente geldt een milieuzone voor personenauto's met een dieselmotor. Personenauto's met een dieselmotor mogen alleen de milieuzone in als ze emissieklasse 4 of hoger hebben. Dit geldt ook voor auto’s met een buitenlands kenteken. 

Dieselvrachtauto's en dieselautobussen

In de gemeente geldt een milieuzone voor dieselvrachtauto's en dieselautobussen. Vrachtauto's en autobussen die op diesel rijden mogen alleen de milieuzone in als ze emissieklasse 6 of hoger hebben. Dit geldt ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

Waar?

Bekijk waar de milieuzone geldt

Vrijstelling

Sommige dieselauto’s hebben een vrijstelling en mogen de milieuzone in. U hoeft hiervoor niets te doen. De volgende dieselauto’s hebben automatisch een vrijstelling:

  • Diesel ’oldtimers’ van 40 jaar of ouder.
  • Oude dieselkampeerauto’s waarvan de eigenaren in de milieuzone wonen. Of kampeervrachtauto’s met carrosseriecode SA, waarvan de kentekenhouder in de milieuzone woont.
  • Dieselauto’s met een voorziening om rolstoelen te vervoeren (rolstoeltoegankelijke voertuigen). Deze voertuigen herkent u in het kentekenregister aan de carrosseriecode ‘SH’. Of bijzonderheidscodes 145, 146, 147 of 149.
  • Bepaalde categorieën speciale vrachtauto’s, zoals betonmolens, straatvegers, kolkenzuigers en dergelijke. Kijk voor meer informatie op: Milieuzones bijzondere voertuigen

Ontheffing

In sommige gevallen kunt u een ontheffing aanvragen om toch toegang te krijgen tot de milieuzone.

De gemeente heeft verschillende ontheffingen:

  • dagontheffing;
  • ontheffing vanwege medische redenen (aangepaste voertuigen);
  • ontheffing vanwege financiële noodzaak (voortbestaan bedrijf);
  • ontheffing vanwege levertijd andere auto (schoner voertuig);
  • ontheffing in bijzondere situaties.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente 's-Gravenhage