Single Digital Gateway

Vrijstelling van leerplicht aanvragen in Nederland

Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Soms kan uw kind vrijstelling krijgen van de leerplicht. Uw kind hoeft dan niet naar school. Waar u de vrijstelling aanvraagt, is afhankelijk van de situatie.

Vrijstelling

Bij vrijstelling van de leerplicht hoeft uw kind niet naar school. Er zijn 3 soorten vrijstelling mogelijk:

Kan uw kind van 5 jaar oud nog geen volledige schoolweek aan? Dan mag uw kind 5 uur minder naar school. Dit vraagt u aan bij de directeur van de school. Heeft uw kind behoefte aan meer rust? Dan mag u nog 5 extra uren vrijstelling aanvragen. Ook dat doet u bij de directeur van de basisschool. 

In enkele gevallen kunt u voor uw kind vrijstelling voor een (deel van het) schooljaar aanvragen. Dat doet u dan bij de gemeente. U moet dat voor ieder schooljaar opnieuw doen voor 1 juli. Dit zijn enkele situaties waarin u vrijstelling kunt aanvragen:

  • Uw kind is ernstig ziek. Of uw kind heeft psychische klachten zoals autisme of depressie. Voor vrijstelling heeft u een verklaring van een arts, psycholoog of pedagoog nodig. De eigen arts van uw kind mag deze verklaring niet maken.
  • De school in uw buurt heeft niet uw geloof. U kunt in dit geval vrijstelling aanvragen ‘vanwege richtingsbedenking.’ Voor deze vrijstelling moet u een verklaring afleggen bij uw gemeente. Uw gemeente heeft hiervoor een speciaal formulier.
  • Uw kind staat in Nederland ingeschreven, maar gaat in het buitenland naar school.
  • U heeft een rondreizend beroep, bijvoorbeeld als circusartiest. Uw kind kan dan voor een deel van het jaar vrijstelling krijgen voor inschrijving op een school.

Er zijn momenten waarin uw kind om een goede reden niet naar school hoeft. Dit heet ‘geoorloofd schoolverzuim’. Voorbeelden van ‘geoorloofd schoolverzuim’ zijn:  

  • Uw kind is ziek. Meld dit binnen 2 dagen bij de directeur van uw school.
  • Moet uw kind naar een huwelijk of begrafenis? Dan moet de directeur van de school vooraf toestemming geven.
  • Wilt u dat uw kind vrij is op een (religieuze) feestdag zoals het Suikerfeest of het Joods Paasfeest? Vertel dit dan vooraf aan de directeur van de school. Vraag hiervoor vrijstelling aan bij de directeur van de school.

Uw kind krijgt alleen vrij om op vakantie te gaan als:

  • dit niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie is;
  • u door uw werk tijdens het schooljaar in geen enkele schoolvakantie op vakantie kunt.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Leerplicht

Uw kind wordt 4 jaar en mag naar school. Uw kind is volledig leerplichtig, vanaf de eerste dag van de maand nadat het 5 jaar is geworden. Volledig leerplichtig wil zeggen dat uw kind 5 dagen per week naar school gaat. De volledige leerplicht eindigt aan het eind van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar is geworden.

In bijzondere gevallen kunnen ouders/verzorgers zich beroepen op een vrijstelling van de inschrijvingsplicht van school.

Aanvragen voor extra verlof tot en met tien schooldagen, dient u in bij de schooldirecteur. In dergelijke gevallen ligt de beslissingsbevoegdheid bij de directeur van de school. Deze zal met inachtneming van wet- en regelgeving een beslissing nemen. Ook een directeur van een school mag niet zonder meer overal verlof voor verlenen.

Het aanvragen van elf schooldagen of meer extra verlof, gaat via de leerplichtambtenaar. De schooldirecteur kan uw aanvraag doorsturen naar de leerplichtambtenaar. In dergelijke gevallen ligt de beslissingsbevoegdheid bij de leerplichtambtenaar. Deze zal met inachtneming van wet- en regelgeving een beslissing nemen. Dien het verzoek zeker acht weken van tevoren in. Het aanvraagformulier voor extra verlof vindt u in de vorm van een groene knop aan de rechterzijde van deze pagina.

Volgens de Leerplichtwet kan bijzonder verlof worden verleend voor:

  • Verhuizing: maximaal één schooldag;
  • Voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen, voor zover dit niet buiten de lesuren kan gebeuren;
  • Jubileum van familieleden (een dag);
  • Bij ernstige ziekte of overlijden van familieleden (duur in overleg);
  • Andere situaties die buiten de wil van ouders en/of leerling liggen.

Scholen mogen dus géén extra verlof geven voor goedkopere vakanties buiten het seizoen, het ophalen van familie, meereizen met anderen, familiebezoek in het buitenland, tickets al gekocht, geen tickets meer verkrijgbaar in vakantieperiode, vakantiespreiding, verlof voor een ander kind uit het gezin, andere kinderen uit het gezin al vrij of nog vrij, eerder weg of later terug vanwege verkeersdrukte, kroonjaren, sabbatical, wereldreis of soortgelijke redenen.

Extra verlof

Wanneer door de specifieke aard van het beroep van een van de ouders beslist niet in een van de schoolvakanties op vakantie kan worden gegaan, kan éénmaal per schooljaar vrij worden gegeven. Bij het begrip specifieke aard van het beroep dient met name te worden gedacht aan beroepen met werkzaamheden in bedrijfstakken die een piekdrukte kennen, waardoor het voor het gezin feitelijk onmogelijk is om in die periode een vakantie op te nemen. Het moet redelijkerwijs voorzien zijn dat een vakantie in de schoolvakanties tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden. Ouders moeten dit kunnen aantonen. Slechts het gegeven dat gedurende de schoolvakanties een belangrijk deel van de omzet wordt behaald is niet voldoende.

Binnen deze voorwaarde mag het vakantieverlof:

  • Niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar;
  • Eenmaal per schooljaar en maximaal 10 aaneengesloten schooldagen bedragen (andere vakantie of feestdagen mogen er niet bijgeteld worden).

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Montferland