Nederland Wereldwijd

Kind erkennen in Nederland

Krijgt u een kind en zijn u en de geboortemoeder niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? U kunt als vader of duomoeder juridisch ouder worden als u het kind officieel erkent. Dit doet u gratis bij de gemeente. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Kind erkennen

Waarom een kind erkennen?

Door het erkennen van een kind regelt u het volgende: 

  • Kind en erkenner krijgen een familierechtelijke relatie. 
  • U bent verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind totdat het 21 jaar is. U betaalt dan bijvoorbeeld ook voor studie en eten.
  • U en het kind worden elkaars wettelijke erfgenamen.
  • U kiest van welke ouder het kind de achternaam krijgt. Denk hier goed over na. Een eenmaal gekozen achternaam kan (meestal) niet meer veranderd worden.
  • Het kind krijgt mogelijk de nationaliteit van de erkenner (dit is afhankelijk van het recht van het land waarvan de erkenner de nationaliteit heeft).
  • De erkenning kunt u alleen in bijzondere gevallen terugdraaien. Dit kan alleen via de rechtbank.

Bent u niet getrouwd of hebt u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Of bent u een duomoeder? Dan kunt u uw kind erkennen door een afspraak te maken bij de balie Burgerzaken.

Wanneer erkent u uw kind?

U kunt uw kind voor of na de geboorte erkennen, maar we raden u aan om dit voor de geboorte al te regelen. Zo heeft uw kind vanaf de geboorte wettelijk meteen een vader of een duomoeder.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Utrecht

Bezoekadres

Laatst gecontroleerd op 23 december 2022