Nederland Wereldwijd

Kind erkennen in Nederland

Krijgt u een kind en zijn u en de geboortemoeder niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? U kunt als vader of duomoeder juridisch ouder worden als u het kind officieel erkent. Dit doet u gratis bij de gemeente. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Erkenning kind

Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Erkenning is mogelijk in iedere gemeente in Nederland. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken:

Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt of als u in het buitenland woont, gelden er mogelijk andere regels. Meer informatie en advies over uw persoonlijke situatie krijgt u tijdens uw afspraak te horen.

Gezamenlijk gezag door erkenning
Vanaf 1 januari 2023 krijgt de erkenner samen met de moeder automatisch het gezamenlijk gezag over het kind. Dit betekent dat zij het gezamenlijk gezag niet bij de rechtbank hoeven aan te vragen.

Erkend vóór 1 januari 2023
Voor kinderen die erkend zijn vóór 1 januari 2023 verandert er niets. Voor hen geldt de oude wet. Ongehuwde en niet geregistreerde ouders moeten dan het gezamenlijk gezag nog zelf regelen bij de rechtbank.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente 's-Gravenhage

Laatst gecontroleerd op 23 december 2022