Nederland Wereldwijd

Kind erkennen in Nederland

Krijgt u een kind en zijn u en de geboortemoeder niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? U kunt als vader of duomoeder juridisch ouder worden als u het kind officieel erkent. Dit doet u gratis bij de gemeente. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Erkenning, ongeboren kind

Je wordt vader. In de meeste gevallen kan de vader het kind erkennen. Dit hoeft niet als je met de moeder getrouwd bent of samen een geregistreerd partnerschap hebt. Door de erkenning krijgt het kind een wettelijke vader. Gaat het om het eerste kind uit de relatie? Dan kies je vaak ook meteen de achternaam. De moeder moet hierbij persoonlijk aanwezig zijn.

Is je partner zwanger en heb je al een eerder kind uit deze relatie? Dan kan de moeder ook schriftelijk toestemming geven voor de erkenning. Je kunt dan geen andere achternaam voor dit kind kiezen. Alle kinderen uit dezelfde relatie krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind uit deze relatie.

De man die het kind erkent, hoeft niet de biologische vader te zijn.

Erkenning door de vader betekent niet dat hij het ouderlijk gezag krijgt. Ouderlijk gezag vraag je aan bij de rechtbank. Heb je een geregistreerd partnerschap? De moeder en de geregistreerde partner krijgen dan automatisch samen het ouderlijk gezag.

Bijzonderheden

Heb je een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Vanaf 1 april 2014 hoef je het kind niet meer te erkennen. De geregistreerde mannelijke partner is wettelijk de vader van het kind.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Raalte

Laatst gecontroleerd op 23 december 2022