Kind erkennen in Nederland
Krijgt u een kind en zijn u en de geboortemoeder niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? U kunt als vader of duomoeder juridisch ouder worden als u het kind officieel erkent. Dit doet u bij de gemeente. Een kind erkennen is gratis. U kunt het kind erkennen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte.
Erkennen kind door vader
Bent u als man getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de geboortemoeder? Dan hoeft u het kind niet te erkennen, want u bent dan automatisch de juridische vader. Dit geldt ook als u niet de biologische vader van het kind bent.
Erkennen kind door duomoeder
Bent u als vrouw getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met de geboortemoeder? Dan hoeft u het kind niet te erkennen als u voor de zwangerschap een anonieme donor gebruikt heeft. Als duomoeder geldt u dan automatisch als moeder van het kind. U moet wel bij de geboorteaangifte aantonen dat de donor onbekend is.
Heeft u een voor u bekende donor gebruikt? Dan geldt de vrouw van de geboortemoeder niet automatisch als de moeder van het kind. U moet het kind dan zelf erkennen. Ook als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft met de geboortemoeder.
Bij erkenning van een kind gelden de volgende voorwaarden:
- U bent 16 jaar of ouder.
- U heeft toestemming van de moeder als het kind jonger is dan 16 jaar.
- U kunt een kind niet erkennen als u niet met de moeder mag trouwen. Bijvoorbeeld omdat u een nauwe bloedverwant van de moeder bent.
- Er mogen niet al 2 ouders zijn. Is het kind bijvoorbeeld geadopteerd door de vrouwelijke partner van de moeder? Dan kan de biologische vader het kind niet meer erkennen.
- Staat u onder curatele op grond van uw lichamelijke of geestelijke toestand ? Dan heeft u eerst toestemming van de kantonrechter nodig.
Waar u ook rekening mee moet houden bij erkenning:
- Ieder kind moet u apart erkennen. Dus ook een 2e of volgend kind uit een relatie. Dat gaat niet automatisch. Tenzij u voor de geboorte getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft gesloten.
- Bij de erkenning van het 1e kind kiest u welke achternaam het kind krijgt: die van de moeder of van de erkenner. Een 2e of volgend kind uit dezelfde relatie krijgt automatisch dezelfde achternaam als het 1e kind.
- Heeft u het kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan heeft u niet automatisch het ouderlijk gezag over uw kind. Hiervoor moet u gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechtbank.
- Erkent u na 1 januari 2023 als ongehuwde of niet-geregistreerde partner een kind? Dan krijgt u automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. Er zijn uitzonderingen voor het automatisch gezamenlijk gezag. Bijvoorbeeld als u bij de erkenning samen met de moeder verklaart dat de moeder alleen het gezag uitoefent.
U kunt in elke gemeente van Nederland het kind erkennen als het nog niet geboren is. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht.
Is de (aanstaande) moeder niet aanwezig als u het kind erkent? Dan moet zij schriftelijke toestemming voor erkenning geven.
Is uw partner zwanger van een meerling? Dan geldt de erkenning voor alle kinderen waarvan uw partner op dat moment zwanger is.
U kunt uw kind erkennen als u aangifte van de geboorte doet. U doet aangifte in de gemeente waar het kind is geboren.
Is de (aanstaande) moeder niet aanwezig als u het kind erkent? Dan moet zij voor de erkenning schriftelijke toestemming geven.
U kunt een kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Dit kan in elke gemeente in Nederland.
Is het kind ouder dan 12 jaar? Dan heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind en de moeder. Bij kinderen die ouder zijn dan 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.
Zo werkt het voor u
Hierna volgt informatie van uw gemeente.
Erkenning, ongeboren kind
Je wordt vader. In de meeste gevallen kan de vader het kind erkennen. Dit hoeft niet als je met de moeder getrouwd bent of samen een geregistreerd partnerschap hebt. Door de erkenning krijgt het kind een wettelijke vader. Gaat het om het eerste kind uit de relatie? Dan kies je vaak ook meteen de achternaam. De moeder moet hierbij persoonlijk aanwezig zijn.
Is je partner zwanger en heb je al een eerder kind uit deze relatie? Dan kan de moeder ook schriftelijk toestemming geven voor de erkenning. Je kunt dan geen andere achternaam voor dit kind kiezen. Alle kinderen uit dezelfde relatie krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind uit deze relatie.
De man die het kind erkent, hoeft niet de biologische vader te zijn.
Erkenning door de vader betekent niet dat hij het ouderlijk gezag krijgt. Ouderlijk gezag vraag je aan bij de rechtbank. Heb je een geregistreerd partnerschap? De moeder en de geregistreerde partner krijgen dan automatisch samen het ouderlijk gezag.
Bijzonderheden
Heb je een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Vanaf 1 april 2014 hoef je het kind niet meer te erkennen. De geregistreerde mannelijke partner is wettelijk de vader van het kind.
De belangrijkste voorwaarden bij de erkenning van een ongeboren kind zijn:
- De man/erkenner is 16 jaar of ouder.
- De man is geen familie van de moeder.
- Er zijn niet al 2 ouders.
- De erkenner moet toestemming van de kantonrechter hebben als hij onder curatele staat.
Wat moet de vader meenemen naar het gemeentehuis
- een geldig identiteitsbewijs en een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de moeder
- een geldig identiteitsbewijs als het te erkennen kind een identiteitsbewijs heeft
- schriftelijke toestemming van de moeder (als zij niet zelf aanwezig is)
Je kunt erkenning regelen op het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak.
De vader vraagt de erkenning aan bij de gemeente. Gaat het om het eerste kind uit de relatie? Dan moet de moeder mee naar de gemeente om toestemming te geven. Heb je al een kind uit deze relatie, dan kan de vader een volgend kind erkennen met schriftelijke toestemming en een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de moeder.
Aan het erkennen van een kind zijn geen kosten verbonden.
De erkenning kan de gemeente niet altijd direct verwerken. Dit hangt af van de persoonlijke situatie van het kind en de erkenner. Erkenning duurt bijvoorbeeld langer als het kind geboren is voor 1985 of als de erkenner niet de Nederlandse nationaliteit heeft.
Je kunt bezwaar maken tegen de beslissing op de aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de gemeente Raalte