Nederland Wereldwijd

Kind erkennen in Nederland

Krijgt u een kind en zijn u en de geboortemoeder niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? U kunt als vader of duomoeder juridisch ouder worden als u het kind officieel erkent. Dit doet u gratis bij de gemeente. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gemeente Huizen: Kind erkennen

Kijk voor de meest volledige en actuele informatie op onze website: www.huizen.nl/kind-erkennen.

Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Erkenning is mogelijk in iedere gemeente in Nederland. Maak hiervoor een afspraak via: +31 35 528 1911.

Bij de erkenning van het 1e kind kiest u welke achternaam het kind krijgt: die van de moeder of van de erkenner. De moeder moet aanwezig zijn bij de erkenning van het eerste kind. Een 2e of volgend kind uit dezelfde relatie krijgt automatisch dezelfde achternaam als het 1e kind. Het volgend kind moet (of kinderen moeten) ook erkend worden. De moeder kan hiervoor schriftelijke toestemming geven. 

Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt of als u in het buitenland woont, gelden er mogelijk andere regels. Meer informatie en advies over uw persoonlijke situatie krijgt u tijdens uw afspraak te horen.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Huizen

Laatst gecontroleerd op 23 december 2022