Inschrijven bij de gemeente in Nederland
Gaat u gedurende een half jaar langer dan 4 maanden in Nederland wonen? Dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u bij de gemeente waar u gaat wonen.
U moet zich inschrijven bij uw gemeente:
- op uw vaste woonadres;
- op een briefadres, als u geen vast adres heeft. Bijvoorbeeld omdat u schipper bent. Of in een instelling zit, zoals een gevangenis of psychiatrische instelling.
Verhuist u naar een andere gemeente binnen Nederland? Dan geeft u de verhuizing door aan de nieuwe gemeente.
U moet zich inschrijven binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland. Dat doet u bij uw gemeente. De inschrijving is gratis. Zijn uw mogelijke partner en kinderen meegekomen naar Nederland? Dan moeten zij meekomen naar het gemeentehuis.
Na het inschrijven in de BRP krijgt u een Burgerservicenummer (BSN). Dit nummer heeft u nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld om uw belastingzaken te regelen.
Uitzonderingen: later of anders inschrijven in de BRP
- U verblijft korter dan 4 maanden in Nederland. Dan kunt u zich laten inschrijven in de BRP als niet-ingezetene. Dat kan met een adres buiten Nederland. Ook dan krijgt u een BSN-nummer.
- U heeft geen geldige verblijfsstatus. En om in Nederland te mogen blijven heeft u een verblijfsvergunning nodig. Wacht u hierop? Dan hoeft u zich niet binnen 5 dagen in te schrijven.
- U kunt uw identiteit niet bewijzen. Daarvoor kan extra onderzoek nodig zijn. U kunt de uitkomst van het onderzoek afwachten. Daarna moet u zich alsnog inschrijven.
Zo werkt het voor u
Hierna volgt informatie van uw gemeente.
Vestigen vanuit het buitenland
Als u vanuit het buitenland verhuist naar Moerdijk dan moet u zich binnen 5 dagen na aankomst persoonlijk laten inschrijven bij de gemeente. Heeft u een partner en/of kinderen die ook moeten worden ingeschreven, dan moeten zij met u meekomen.
Korter dan 4 maanden verblijf in Nederland?
Bent u regelmatig in Nederland, maar korter dan 4 maanden per jaar of werkt u als buitenlander in Nederland? Dan kunt u zich als niet ingezetene laten inschrijven in de basisregistratie personen.
Dit kan niet bij alle gemeenten. In een aantal gemeenten zijn hiervoor speciale inschrijvingsloketten aanwezig. Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid.
Inwonen of samenwonen
U heeft schriftelijke toestemming nodig van de hoofdbewoner.
U komt persoonlijk de verhuizing doorgeven aan de balie van het gemeentehuis. Dit is alleen op afspraak mogelijk. U neemt het volgende mee:
- geldig origineel legitimatiebewijs
- een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt
- als u in het buitenland bent geboren: een akte van geboorte. Het is mogelijk dat u de akte van geboorte moet laten legaliseren en vertalen
- indien van toepassing een huwelijksakte of een echtscheidingsakte of een bewijs dat het huwelijk door overlijden is ontbonden. Het is mogelijk dat u de akte of het bewijs moet laten legaliseren en vertalen.
- Bij burgers afkomstig vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius een bewijs van uitschrijving van de plaatselijke instantie
- Gaat u bij iemand inwonen:
- toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner
- kopie van het geldige legitimatiebewijs van de hoofdbewoner
Aan deze dienst zijn geen kosten verbonden.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de gemeente Moerdijk