Single Digital Gateway

Huwelijk melden in Nederland

Wilt u gaan trouwen? Dan moet u dit eerst melden bij de gemeente. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw geplande huwelijk.

Er is een aantal voorwaarden voor het sluiten van het huwelijk, zoals:

  • U bent beiden 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan.
  • U bent geen familie van elkaar. Zoals grootouders, kleinkinderen, ouders, kinderen, broers en zussen.

Gaat u trouwen met een buitenlander? Dan gelden er andere voorwaarden.

Gaat u trouwen met iemand van hetzelfde geslacht? In Nederland trouwt u voor de burgerlijke stand. Dit heet het burgerlijk huwelijk. Pas dan bent u voor de wet getrouwd. Wilt u ook in de kerk trouwen? Bij sommige kerken kunt u zonder problemen terecht. Maar andere kerken zullen weigeren. Vraag dit na bij de kerk waar u wilt trouwen. Het kerkelijk huwelijk kan in elk geval pas na het burgerlijk huwelijk plaatsvinden.

Trouwt u buiten Nederland? En bent u nog geen 18 jaar? In Nederland wordt uw huwelijk pas goedgekeurd als u beiden 18 jaar bent.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

trouwen

U meldt uw huwelijk aan bij de gemeente en geeft daarbij alle gegevens door van uzelf, uw partner en uw getuigen. Dat kan tot 2 weken voor de trouwdatum. U kunt dit online doen of in het gemeentehuis.

Direct online regelen

Neem contact met ons op via info@oldenzaal.nl of telefoon (0541) 58 81 11

Als u allebei niet in Nederland woont, dan moet u uw huwelijk aangeven in de gemeente Den Haag. Meer informatie vindt u bij melding doen van huwelijk voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. U mag met elkaar trouwen als u:

  • 18 jaar of ouder bent
  • niet met iemand anders bent getrouwd
  • niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap heeft
  • u niet te dicht verwant bent aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus. Bent u derde- of vierdegraadsfamilie, zoals tante of neef? Dan kunt u wel trouwen. U moet dan allebei verklaren dat u vrijwillig met elkaar trouwt.
  • niet onder curatele staat. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Naamgebruik

Indien u gehuwd bent (geweest) of een partnerschap heeft laten registreren kunt u door middel van een schriftelijk 'verzoek aanduiding naamgebruik' aangeven welke naam u door de overheid wilt worden aangeschreven.

Voor alle duidelijkheid: uw eigen geslachtsnaam blijft daarbij ongewijzigd. Het betreft slechts een keuze over de wijze van aanschrijving. U heeft daarbij de keuze tussen uw eigen naam, de naam van uw (gewezen) echtgenoot/echtgenote/partner of beide namen. Na ontvangst van uw verzoek wordt de aanduiding van uw naamgebruik in de administratie van de gemeente (GBA) gewijzigd. Het verzoek tot wijzigen van de aanduiding van het naamgebruik kan online, bij de publieksbalie of schriftelijk worden gedaan.

Voorbeeld:

Stel uw geslachtsnaam is Jansen en uw (gewezen) echtgenoot/echtgenote/partner heet de Vries.
Bij de keuze voor het naamgebruik heeft u de volgde mogelijkheden:

  • eigen geslachtsnaam (Jansen);
  • eigen geslachtsnaam - geslachtsnaam partner (Jansen-de Vries);
  • geslachtsnaam partner (de Vries);
  • geslachtsnaam partner - eigen geslachtsnaam (de Vries-Jansen).

Lees meer informatie over naamgebruik.

Er is sinds september 2015 geen sprake meer van ondertrouw, maar van een "voornemen tot huwelijk". U hoeft alleen digitaal of in persoon een melding voorgenomen huwelijk te doen. Dit doet u bij de gemeente waarin u wilt trouwen.

Wettelijk moet de melding voorgenomen huwelijk ten minste twee weken en ten hoogste een jaar voor het huwelijk plaatsvinden. Nu heeft een trouwambtenaar voorbereidingstijd nodig om een persoonlijk karakter aan de toespraak te kunnen geven. Daarom adviseren wij om mimimaal 2 maanden voor uw huwelijk of partnerschapsregistratie de boven genoemde melding te doen.

De verklaring van het voorgenomen huwelijk kunt u middels één van onderstaande formulieren mailen naar burgerlijkestand@oldenzaal.nl.

Formulier voorgenomen huwelijk waarvan de echtgenoten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • de echtgenoten bezitten beiden de Nederlandse nationaliteit dan wel
  • de echtgenoten zijn gemeenschapsonderdanen (EU-onderdanen) of
  • de echtgenoten hebben een verblijfsvergunning regulier of asiel voor onbepaalde tijd.

Formulier voorgenomen huwelijk waarvan de echtgenoten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • één van beide echtgenoten bezit niet de Nederlandse nationaliteit
  • één of beide echtgenoten zijn geen gemeenschapsonderdanen (EU-onderdanen)
  • één of beide echtgenoten beschikken niet over een verblijfsvergunning regulier of asiel voor onbepaalde tijd
  • men permanent woonachtig is in het buitenland.

In het buitenland?

Woont u of uw toekomstige partner in het buitenland en moet u bij de gemeente buitenlandse documenten aanleveren? Houd er dan rekening mee dat 2 maanden te kort zijn. Het is verstandig om op tijd te informeren welke papieren u nodig hebt en aan welke eisen ze moeten voldoen. Houd er rekening mee dat het soms lang duurt voordat u deze papieren in uw bezit heeft. De papieren moeten soms ook nog worden vertaald of gelegaliseerd. Buitenlandse documenten zijn namelijk niet automatisch rechtsgeldig. We kunnen pas een trouwdatum vastleggen als alle documenten akkoord zijn.

Wonen u en uw toekomstige partner in het buitenland en wilt u in Nederland gaan trouwen of uw partnerschap laten registreren? En heeft tenminste één van u beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan bent u verplicht om uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap te melden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in Den Haag. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Den Haag.

Bij het aanmelden van uw huwelijk maakt u een aantal keuzes die u doorgeeft aan de gemeente. Het gaat hierbij in ieder geval om de ceremonie en de locatie. De kosten hangen af van uw wensen en de mogelijkheden bij de gemeente.

Ceremonie

De ceremonie is het officiële deel van uw huwelijk. U kunt kiezen uit: 

  • gratis trouwen;
  • eenvoudige ceremonie;
  • uitgebreide ceremonie.

Als u kiest voor een uitgebreide ceremonie, dan bepaalt u wie de ceremonie leidt. U heeft de volgende keuzes:

  • Een trouwambtenaar van de gemeente. De trouwambtenaar neemt een paar weken voor de trouwdatum contact met u op om kennis te maken. Als u een voorkeur heeft voor een trouwambtenaar, geeft u dit door aan de gemeente.
  • Een familielid of kennis. Als u wilt dat een familielid of kennis uw ‘eigen trouwambtenaar’ wordt, neemt u contact op met de gemeente.

Trouwlocatie

U kunt op verschillende plekken trouwen. U kunt kiezen voor:

  • een trouwlocatie van de gemeente;
  • een trouwlocatie van uw eigen keuze. Geef uw locatie door aan de gemeente. Bel hiervoor naar (0541) 58 81 11 of gebruik het contactformulier. U moet misschien betalen voor een eigen trouwlocatie.

gratis trouwen

eenvoudige ceremonie (€ 180).

uitgebreide ceremonie (€ 750).

U betaalt kosten voor de aanvraag van een huwelijk. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente Contact | Gemeente Oldenzaal.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Oldenzaal

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022