Nederland Wereldwijd

Huwelijk melden in Nederland

Wilt u gaan trouwen? Dan moet u dit eerst melden bij de gemeente. Dit doet u minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor uw geplande huwelijk.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Lees alles over trouwen of een geregistreerd partnerschap in Hoorn in het Trouwmagazine

Melding maken van voorgenomen huwelijk of partnerschap

Jullie doen de melding bij de gemeente waar u gaat trouwen of waar het partnerschap wordt geregistreerd. 

U kunt de melding online regelen. U hebt er allebei uw DigiD bij nodig. Langskomen op het stadhuis is niet nodig. Bij deze melding geeft u meteen door wie de getuigen zijn. 

Als u allebei niet in Nederland woont, dan moet u uw huwelijk aangeven in de gemeente Den Haag. Meer informatie vindt u bij melding doen van huwelijk voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Reserveren huwelijk of partnerschap

Reserveren van huwelijk of partnerschap kan online. Denk aan datum,  soort ceremonie, locatie, trouwambtenaren, wel of geen huwelijksboekje, naamgebruik en welke stappen jullie moeten nemen om te trouwen of een partnerschap aan te gaan in Hoorn. Als dit bekend is kunnen jullie het huwelijk of partnerschap via de website reserveren en betalen. 

Locatie

Voor een aantal locaties reserveert u de datum en locatie eerst bij de eigenaar van de locatie.

Trouwambtenaar

Geef jullie keuze door bij het online reserveren. Kiezen jullie voor een familielid of vriend als trouwambtenaar voor één dag/BABS? Geef dan bij het reserveren de volgende gegevens door: voor- en achternaam, geboortedatum en telefoonnummer. De gemeente verwacht dat de trouwambtenaar voor één dag/BABS weet wat de taken zijn. De trouwambtenaar voor één dag/BABS ontvangt van de gemeente een handleiding ter voorbereiding van de ceremonie.

Naamgebruik

Lees hierover op de pagina Naamgebruik

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Hoorn

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022