Single Digital Gateway

Geslacht aanpassen op officiële documenten

Wilt u de vermelding van uw geslacht aanpassen op uw officiële documenten? Zoals in uw paspoort of rijbewijs. Dan moet u eerst uw geboorteakte laten aanpassen. Na de wijziging van uw geslacht in uw geboorteakte kunt u een nieuw paspoort of rijbewijs aanvragen.

Bij de gemeente kunt u de vermelding van uw geslacht in uw geboorteakte laten aanpassen van ‘man’ naar 'vrouw’. Andersom is ook mogelijk. Dit doet u bij de gemeente waar u geboren bent.

Uw geboortegemeente past uw geboorteakte aan. De geboortegemeente geeft de wijziging door aan de gemeente waar u woont. Uw woongemeente past uw gegevens daarna aan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Bent u buiten Nederland geboren? Dan kunt u een verzoek doen bij de gemeente Den Haag.

U kunt bij de gemeente niet kiezen voor een genderneutrale vermelding in uw geboorteakte. Bij de gemeente kunt u alleen aangeven of u man of vrouw wilt worden. Wilt u uw geslacht aanpassen in een genderneutrale vermelding? Stuur dan een verzoek naar de rechtbank.

  • Voor een wijziging van vermelding van geslacht heeft u een verklaring nodig van een deskundige. Dat kan een arts, psycholoog of psychotherapeut zijn. Het gaat om een verklaring met de aanwijzing ‘deskundige transgenders’. U hoeft geen operatie, hormoonbehandeling of sterilisatie te hebben gehad.
  • Kinderen tot 16 jaar kunnen hun geslachtsregistratie nu niet laten aanpassen.
  • Om een wijziging in de vermelding van uw geslacht door te geven moet de Nederlandse nationaliteit hebben. Of minimaal een jaar in Nederland wonen als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Wilt u de vermelding van uw geslacht laten aanpassen door uw geboortegemeente? Als u dat wilt dan kunt u meteen ook uw nieuwe voornaam of voornamen opgeven. Uw geboortegemeente zet deze namen dan in uw geboorteakte.

Staat de nieuwe vermelding van uw geslacht in de BRP? Dan kunt u een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. Dat kunt u doen bij de gemeente waar u woont. Oude documenten zijn niet meer geldig. Die moet u bij de gemeente inleveren.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gegevens in basisregistratie personen (BRP) aanpassen

Iedereen die in Nederland woont, moet ingeschreven staan in de basisregistratie personen (BRP). Kloppen uw gegevens in de BRP niet? Of wilt u uw gegevens na een adoptie of geslachtswijziging laten wijzigen of verwijderen? Geef dit dan door aan de gemeente waarin u woont.

Als uw gegevens in de BRP niet kloppen, moet u dit kunnen bewijzen. U moet ook kunnen aantonen wat de juiste gegevens zijn.

De voorwaarden voor het wijzigen of verwijderen van de gegevens na adoptie of geslachtswijziging zijn: 

  • Er is sprake van adoptie of geslachtswijziging.
  • Het gaat om gegevens van vóór de adoptie of de geslachtswijziging.
  • De adoptie of geslachtswijziging is afgerond. 
  • U bent ouder dan 16 jaar.

Zo geeft u een wijziging van foute gegevens in de basisregistratie personen (BRP) door:

  • Kom persoonlijk naar de gemeente waar u staat ingeschreven.
  • U neemt mee:
    • uw geldige identiteitsbewijs
    • een bewijs van de foute gegevens, zoals een brief waarop uw naam fout staat
    • een bewijs van de juiste gegevens, zoals een bewijs van echtscheiding of geboorteakte

Zo vraagt u een wijziging of verwijdering van gegevens na adoptie of geslachtswijziging aan:

  • U dient een schriftelijke aanvraag in bij de gemeente waarin u staat ingeschreven.
  • Met uw aanvraag stuurt u mee:
    • een kopie van uw geldige identiteitsbewijs
    • bewijzen van de juiste gegevens
    • bij gegevens over geslachtswijziging: een verklaring van een deskundige

Bent u in het buitenland geboren en heeft u de Nederlandse nationaliteit? Dan doet u de aanvraag bij de gemeente Den Haag.

Aktes en bewijsstukken uit een land binnen de Europese Unie:

  • U moet voor iedere akte ook een meertalig modelformulier hebben.
  • Zijn de bewijsstukken niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits? Dan moet een beëdigd vertaler ze vertalen. Documenten moeten soms gelegaliseerd worden of een apostille hebben.

Aktes en bewijsstukken uit een land buiten de Europese Unie:

  • Als de aktes of bewijsstukken niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn, moet u ze laten vertalen door een beëdigd tolk of vertaler. Daarnaast moet u sommige buitenlandse documenten laten legaliseren of ze moeten een apostille bevatten.

Meer informatie over het gebruik van documenten uit het buitenland leest u op Nederlandwereldwijd.nl.

De gemeente beslist binnen 4 weken over het aanpassen van de gegevens. Gaat het om gegevens over uw burgerlijke staat of nationaliteit? Dan kan de gemeente de termijn met 8 weken verlengen. Het verwijderen van gegevens van vóór een adoptie of geslachtsverandering gebeurt binnen 4 weken.

Duurt deze termijn te lang? Bijvoorbeeld omdat u boetes krijgt door de foute gegevens? Vraag hulp bij het Meldpunt fouten in overheidsregistraties.

Als de gemeente uw wijzigingen niet doorvoert, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Kan de gemeente uw gegevens niet corrigeren? Doe een melding bij het Meldpunt fouten in overheidsregistraties.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Rijswijk

Laatst gecontroleerd op 21 september 2022