Nederland Wereldwijd

Geslacht aanpassen op officiële documenten

Wilt u de vermelding van uw geslacht aanpassen op uw officiële documenten? Zoals in uw paspoort of rijbewijs. Dan moet u eerst uw geboorteakte laten aanpassen. Na de wijziging van uw geslacht in uw geboorteakte kunt u een nieuw paspoort of rijbewijs aanvragen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Geslacht op geboorteakte wijzigen

Wilt u het geslacht dat in uw geboorteakte staat wijzigen (transgender)? Dan kunt u dit bij uw geboortegemeente laten veranderen in uw geboorteakte. U kunt hierbij eventueel ook uw voornamen wijzigen.

Omschrijving

Voor de registratie van de geslachtswijziging op uw geboorteakte gaat u naar uw geboortegemeente. Bent u in het buitenland geboren? Dan moet u de aangifte bij de gemeente Den Haag doen.

Wanneer uw geslacht gewijzigd is, wordt dit automatisch verwerkt op de persoonslijst van uw relaties, zoals familieleden en partner.  Alle instanties die toegang hebben tot de Basisregistratie Personen (BRP), krijgen automatisch bericht over een wijziging van geslacht en eventueel gewijzigde voornamen.

Door de wijziging van uw geslacht en eventuele voornamen vervalt uw identiteitsdocument van rechtswege. In de gemeente waar u woont kunt u een nieuw paspoort/identiteitskaart en/of rijbewijs aanvragen. Woont u in dezelfde gemeente als waar u geboren bent, dan kan dat meestal in één keer met de geslachtswijziging. Woont u in een andere gemeente, dan kan het één tot enkele weken duren voordat de wijziging in de Basisregistratie Personen is verwerkt.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Goeree-Overflakkee

Bezoekadres

Laatst gecontroleerd op 21 september 2022