Nederland Wereldwijd

Aangifte geboorte doen in Nederland

Heeft u een kind gekregen? Dan moet u aangifte van de geboorte doen. Dit geldt voor alle kinderen die in Nederland geboren worden. U moet binnen 3 dagen na de geboorteaangifte doen in de gemeente waar uw kind is geboren. De moeder, vader of duomoeder moet aangifte doen. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Geboorteaangifte

De geboorte van een kind geeft u binnen 3 dagen aan in de gemeente waar het kind is geboren. De vader of moeder doet aangifte. Als dit door omstandigheden niet kan, mag iemand anders de aangifte doen. Geboorteaangifte kan digitaal of persoonlijk op afspraak.

Aangifte doen

Vader of duomoeder is wettelijk verplicht om aangifte te doen. Moeder mag zelf ook aangifte doen. Kan vader, duomoeder of moeder niet, dan moet iemand anders dit doen.

Na de geboorte hebt u 3 dagen de tijd om de geboorteaangifte te doen:

GeboortedagUiterste dag van geboorteaangifte
MaandagDonderdag
DinsdagVrijdag
WoensdagMaandag
DonderdagMaandag
VrijdagDinsdag
ZaterdagDinsdag
ZondagWoensdag

Online

U kunt de geboorte online doorgeven als minimaal één van de ouders de Nederlandse nationaliteit heeft. Inloggen met DigiD is verplicht.

Geef online de geboorte door

Persoonlijk

U kunt de geboorte persoonlijk doorgeven aan de balie. Maak hiervoor eerst een afspraak.

Voor geboorteaangifte neemt u mee:

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Een bewijs van de geboorte, gegeven door het ziekenhuis of de verloskundige.
  • Als de ouders van het kind getrouwd zijn, het trouwboekje.

Soms is ook het volgende nodig:

  • Wilt u de achternaam kiezen? Dan moet de biologische moeder hierbij aanwezig zijn.
  • Als u dit eerder al hebt geregeld: de akte van naamskeuze.
  • Als het kind voor de geboorte werd erkend: de erkenningsakte.
  • Als u het kind nu wilt erkennen.
  • Als het kind geboren is binnen een geregistreerd partnerschap of huwelijk tussen 2 vrouwen met een onbekende donor: donorverklaring van Stichting Donorgegevens.

Kosten

De geboorteaangifte is gratis. U betaalt kosten voor de aanvraag van een geboorteakte. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch via telefoonnummer +31 73 - 615 51 55 of stuur een e-mail via het digitaal contactformulier.

Burgerservicenummer

Binnen 4 weken na de geboorteaangifte ontvangen de ouders per post het Burgerservicenummer (BSN) van hun kind. Dit ontvangen zij van de gemeente waar het kind staat ingeschreven.

Ouderschap

Een man wordt volgens de wet vader van elk kind dat wordt geboren binnen zijn huwelijk of geregistreerd partnerschap met de moeder. Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen kan ook de 'duomoeder' moeder worden volgens de wet. Neem hiervoor bij de geboorteaangifte een verklaring mee van de Stichting Donorgegevens.

Naamskeuze

Een kind krijgt automatisch de achternaam van de vader als het binnen een huwelijk of partnerschap wordt geboren. Dit geldt ook voor de achternaam van de duo-moeder wanneer er geen bekende donor is. Krijgt uw kind op deze manier niet de naam die u wilt? Dan kunt u naamskeuze doen. Doe dit vóór de geboorte van het kind of uiterlijk bij de geboorteaangifte.

Naamskeuze doet u alleen bij het eerste kind binnen uw relatie. Volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam. Absolute vereiste bij de naamskeuze is dat de biologische moeder persoonlijk meekomt naar de gemeente.

Verblijfsvergunning

Indien een kind in Nederland is geboren dat niet de Nederlandse nationaliteit heeft moet, na inschrijving in de BRP, een verblijfsvergunning worden aangevraagd. De aanvraag verblijfsvergunning kan online worden gedaan.

Meer informatie

Neem voor het aanvragen, de kosten en voorwaarden contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch via telefoon of WhatsApp +31 73 - 615 51 55 of stuur een e-mail via het digitaal contactformulier.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch

Bezoekadressen

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022